Concert In Memoriam: 100 ani de la nasterea lui Ion Dacian!

Posted on

Concertul de gala desfasurat sub egida “ELITE ART CLUB UNESCO – Proms of Delight” este prilejuit de aniversarea a 100 de ani de la nasterea uneia dintre cele mai importante figuri ale Operetei in Romania – maestrul Ion Dacian.

Concertul are loc la exact 100 de ani de la nasterea lui Ion Dacian, in data de 11 octombrie 2011, la ora 19.00 si va include un recital extraordinar susținut de trei dintre cei mai apreciati tenori ai momentului: Florin Budnaru, Cristian Mogosan si Lucian Corchis, cu participarea speciala a sopranei Anda Pop si sub bagheta dirijorului Constantin Grigore.

Proiectele concertelor cu mai multi tenori solisti au devenit deja un concept pe care multi producatori se intrec sa-l realizeze in formule si programe cat mai variate. Marea provocare vine insa din faptul ca orice asemenea productie este comparata cu cea realizata in 7 iulie 1990 de Tibor Rudas – managerul lui Luciano Pavarotti – un spectacol prezentat in aer liber la Terme di Caracalla, la Roma, cu ocazia deschiderii Campionatului Mondial de Fotbal – eveniment considerat una dintre cele mai mari productii contemporane din domeniul muzicii clasice.

Momentele solistice care vor fi interpretate in acest concert de Orchestra Teatrului National de Opereta „Ion Dacian” sunt reproduse dupa partiturile originale ale concertului din 1990 de la Roma.

Tenorul Ion Dacian, una dintre cele mai proeminente figuri ale Operetei romanesti, s-a nascut la 11 octombrie 1911 in Saschiz, jud. Mures si a absolvit studiile muzicale la Conservatorul din Cluj. Ion Dacian a debutat pe scena Operei Romane din capitala Ardealului, interpretand un vast repertoriu de la „Flautul fermecat”, „Traviata”, „Martha”, „Barbierul din Sevilla”, „Manon” pana la „Tannhäuser” si „Evgheni Oneghin”, dar si intregul repertoriu clasic de opereta.

Intr-un interviu acordat aproape de sfarsitul carierei lirice (1969), marturisea: „Am interpretat 57 de roluri de opereta si 9 roluri de opera. S-au adunat pana acum (trei decenii – n.n.) cam 5.000 de spectacole, la care se adauga si cele 120 de concerte cu diverse Filarmonici, in tara si in strainatate”.

Succesele cele mai rasunatoare le-a cunoscut in premierele romanesti: „N-a fost nunta mai frumoasa” (1951), „Ana Lugojana” (1951), „Lasati-ma sa cant” (1954, peste 250 de reprezentatii!), „Plutasul de pe Bistrita” (1956), „Lysistrata” (1960), „Anton Pann” (1963), „Targul de fete” (1964), „Soarele Londrei” (1970), dobandind titlul de Artist al Poporului.

S-a stins din viata pe 8 decembrie 1981.

 

Sursa: http://www.feminis.ro

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s