Stiati ca….Genova este cel mai mare centru istoric din Europa!

Posted on

Trecută pe nedrept în umbra rivalelor sale istorice, oraşele-cetăţi ale Romei, Florenţei şi Veneţiei, Genova se descoperă în prezent drept unul dintre cele mai preţuite secrete ale Italiei turistice. Fostă Capitală a Culturii Europene în anul 2004, loc de naştere al celebrului navigator Cristofor Columb, mândrindu-se cu o gastronomie delicioasă şi originală, cu catedrale monumentale şi multe alte obiective turistice demne de vizitat, Genova se prezintă drept una dintre cele mai potrivite destinaţii de vacanţă din Europa.

Cel mai mare centru istoric din Europa

Veneţia, Roma, Milano, Napoli, Torino şi Florenţa sunt, cu siguranţă, cele mai cunoscute şi admirate oraşe italiene. Dar nici Genova nu vine la urmă, precum ruda săracă de la ţară, ci este un oraş cu istorie proprie şi obiective turistice valoroase. Este, printre altele, un loc perfect de unde se pot explora “comorile turistice” ale Rivierei Italiene, concretizate în destinaţii precum Portofino sau Cinque Terre.

Genova poate fi descrisă astăzi drept un oraş-port glorios în trecut, uşor şters şi ofilit în prezent, cu observaţia că tocmai aspectul de vechi, marcat de trecerea timpului, aduce farmec şi mister. Este, totuşi, un oraş tipic italian, însorit, cu clădiri caracteristice Mediteranei, cu ziduri albe şi acoperişuri de ţiglă roşie, alei minunate, magazine şi restaurante elegante, cafenele şi baruri pline de viaţă.

Dar probabil cel mai valoros atribut al Genovei rezidă în faptul că acest oraş deţine cel mai mare centru istoric între toate oraşele europene!

Inima sa, centrul vechi, pulsează printre străduţele pietruite şi aleile caracteristice, denumite “carrugi” de către localnici. O plimbare prin centrul său, pe timp de seară, te transpune instantaneu în vremurile glorioase ale trecutului medieval, când Genova era unul dintre cele mai importante porturi din întreaga Mare Mediterană!

În piaţa Dante, puteţi vizita casa unde s-a născut cel care avea să descopere Americile, marele explorator Cristofor Columb. Merită să vă opriţi o clipă pentru a admira zidul impresionanat al fortificaţiei de secol XVI , care înconjoară centrul vechi.

Pentru o privelişte încă mai spectaculoasă, puteţi lua telefericul dinspre Monte Righi. Experienţa vă va oferi priveliştea panoramică a oraşului, precum şi sublimul albastru al Mediteranei, mărginit de ţărmul stâncos.

Spianata Castelleto este un alt punct de unde se poate admira oraşul. Ajungeţi aici cu un ascensor public, pe care îl puteţi lua direct din Piazza della Nunziata.

Via Garibaldi este o stradă de neuitat, mărginită de o parte şi de alta de impresionante clădiri în stil baroc. Acelaşi gen de clădiri mai poate fi întâlnit şi în Via Balbi.

Porto Antico, sau vechiul port al oraşului, unde ancorau vasele genovezilor care făceau pe vremuri comerţ în toată Mediterana şi erau principalele rivale ale corăbiilor veneţiene, este situat în apropierea uriaşului acvariu, fiind amenajat modern cu muzee, cinema, cafenele şi o frumoasă promenadă.

Nu rataţi fotografierea celui mai vechi far maritim european, celebra Lanterna, unul dintre cele mai importante simboluri genoveze.

Principala promenadă a oraşului, Corso Italia, trebuie străbătută cu paşi mici, pe timp de seară, pentru a gusta din plin farmecul locului. Bocadasse, pitorescul cartier pescăresc este, de asemenea, un loc minunat pentru a lua pulsul acestui oraş aparte, cu vii tradiţii şi o istorie şi arhitectură aparte.

Tot între obiectivele turistice de bază ale Genovei se numără Castelul d’Albertis şi Pallazo Ducale – edificiul unde au trăit generaţii de duci genovezi, stăpânii de altădată ai oraşului-port.

O Genovă pentru fiecare

Oraşul oferă multe soluţii de petrecere a timpului liber sau a vacanţelor mai lungi. Este o destinaţie potrivită şi pentru familiile cu copii, municipalitatea construind multe locuri de joacă sau de petrecere creativă a timpului pentru cei mici. Nici pescarii nu sunt uitaţi, pescuitul la somn fiind o ocupaţie tradiţională în râurile şi lacurile din apropiere.

Totodată, Genova rămâne un loc potrivit pentru shopping – un paradis de unde ai ce alege între buticurile designerilor faimoşi, magazinele de antichităţi sau mall-uri.

Cei care vor să se aleagă cu amintiri scumpe de genul hainelor şi încălţămintei de lux, trebuie doar să viziteze Via XX Settembre, de la intrarea în Piazza Ferrari.

Amatorii de bun gust accesibil se pot bucura de zecile de magazine mici şi cochete din centrul istoric unde pot găsi orice, de la obiecte de artizanat, cărţi rare, mici piese de mobilier, la jucării şi articole sportive. Cel mai mare centru comercial, denumit Fiumara, este situat lângă gara Sampierdarena. În imediata sa apropiere, găsiţi şi un mall echipat cu piscină, restaurante şi săli de bowling şi biliard.

De reţinut că ansamblul centului istoric este deservit doar de autobuze din reţeaua locală, în cazul în care nu doriţi să închiriaţi vreun automobil sau apelaţi la serviciile de taxi.

Pentru escapade mai dinamice, puteţi lua o barcă din Porto Antico spre Pegli. La fel, puteţi vizita, tot pe mare, obiectivele de pe coastă, din Camogli, San Fruttuoso, Portofino şi Chiavari, până în Cinque Terre.

Dar adevărata aventură turistică constă în explorarea centrului istoric, cel mai mare oraş medieval din Europa!

Începeţi cu acvariul, cel mai mare din Italia şi – spun genovezii – chiar din Europa.

Muzeul Mării şi Muzeul Naval vă vor oferi adevărata dimensiune istoric-comercială a Genovei. Nici Muzeele de Artă Modernă Villa Croce şi Wolfson , alături de Muzeele de Arte Frumoase Pallazo Bianco şi Pallazo Rosso, nu vă vor dezamăgi.

Tot în Genova veţi găsi cea mai mare colecţie de artă orientală din Europa, găzduită de Muzeul Chiossone. Iubitorii naturii se pot bucura de o incursiune în lumea Muzeului de Ştiinţe ale Naturii Doria, iar Muzeul Sfântului Augustin oferă colecţii de artă medievală europeană. Muzeul Luxuro constă într-o colecţie particulară de vechi obiecte de mobilier italian.

Santa Maria di Castello este o veche mânăstire a călugărilor dominicani, care astăzi are şi funcţia de muzeu. Alt loc de cult impunător este Catedrala San Lorenzo.

Gastronomia genoveză este foarte asemănătoare cu marea gastronomie italiană, cu excepţia câtorva reţete regionale care fac deliciul turiştilor obosiţi şi flămânzi după o incursiune în universul captivant al oraşului. Trattoriile Da Maria, La Lanterna sau Sa Pesta oferă meniuri locale pe bază de peşte, paste, salate şi fructe de mare.

Încercaţi sosul pesto, în varianta genoveză, folosit în multe reţete pe bază de paste şi pizza.

O altă specialitate a gastronomiei liguriene este foccacia cu ierburi aromate, roşii, ceapă, ulei de măsline şi diverse sortimente de brânzeturi. Nu rataţi o “farinata”, o specialitate din făină de năut, sare, ulei de măsline şi diverse umpluturi cu carne, peşte, legume gratinate, brânzeturi şi ierburi aromate.

De reţinut că Genova se situează printre oraşele cu o rată mică a infracţiunilor, deşi, ca peste tot, trebuie să fiţi atenţi la buzunare în zonele aglomerate. Oricum, aveţi suficiente motive pentru alege, ca destinaţie de vacanţă, acest loc plin de istorie şi păstrat exemplar.

Sursa: http://www.descopera.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s