Ce trebuie sa stim despre…..

Posted on Updated on

Biserica Neagra

Biserica Neagra din Brasov este cea mai mare biserica gotica din Transilvania si cel mai mare edificiu religios intre Viena si Istanbul. Cloptoul de 6 tone, colectia de covoare anatoliene sau cristelnita din bronz sunt doar cateva dintre atractiile bisericii.

biserica neagra

Biserica a fost construita in stil gotic intre anii 1380 si 1477. Biserica Neagra este cel mai mare lacas de cult din Romania, avand dimensiuni impresionante: 90 de metri lungime, 38 de metri latimea. In interior, biserica poate adaposti in jur de 5000 de oameni. In anul 1689, biserica a fost distrusa de un incendiu, iar fumul a innegrit puternic peretii. Renovarea a durat 100 de ani, iar de atunci este cunoscuta sub numele de Biserica Neagra.

Una dintre atractiile bisericii este clopotnita care adaposteste cel mai mare clopot bisericesc din Romania. Are o greutate de peste 6 tone si este construit din bronz. Cristelnita din bronz este o alta atractie a bisericii. In interiorul bisericii se gasesc o serie de statui, cea mai veche fiind cea a Sfantului Ioan Botezatorul.

Piata Sfatului

Piata Sfatului a fost atestata inca din anul 1520 ca targ. In aceea perioada purta numele de Markplatz, iar aici aveau loc numeroase targuri unde ajungeau negustori de peste hotare. In piata a existat si Stalpul infamiei, unde au fost judecate vrajitoarele si unde se aplicau public pedepse corporale vinovatilor de diferite fapte.

piata sfatului

Cea mai impunatoare cladire este Casa a Sfatului aflata in centrul pietei, construita in 1420. Primaria de odinioara gazduieste astazi Muzeul de istorie. Intr-una din cladirile din Piata Sfatului a functionat prima farmacie a orasului Brasov.

Strada Sforii

Straduta ingusta intre strazile Cerbului si Poarta schei a carei existenta este atestata in documentele din secolul XVII a fost un simplu coridor, pentru a ajuta munca pompierilor. Astazi este o curiozitate a orasului si este cea mai ingusta strada din Europa. Are o latime care variaza intre 111 si 135 centimetri.

strada sforii

Cetatuia

Cetatuia este parte din sistemul exterior de fortificatii al Brasovului si a fost initial un zid aparator din lemn. A fost ridicata in anul 1524, insa in 1529 a fost distrusa de Petru Rares. Pe acelasi loc a fost construita in anul 1553 o citadela din piatra numita Cetatuia.

cetatuia

Dupa anul 1630 aici a functionat si o inchisoare. In prezent, aici poti admira o colectie de arme medievale expuse pe pereti, iar in curtea citadelei sunt expuse scuturi, lance, tunuri si armuri.

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite in jurul incintei Brasovului. Bastionul a fost ridicat intre 1421-1436 de catre mesterii apartinand breslei tesatorilor.

bastionul

Se afla in coltul de sud-vest al cetatii si aparan zona de pajiste de sub Tampa. Numele constructiei este dat de specificul breslei tesatorilor care l-a construit, pentru a apara sudul cetatii.

Si acum dupa ce ati citit acest articol  va intreb: cate din cele de mai sus le-ati vizitat sau stiati din ele….cred ca raspunsul va fi 2 maxim 3. Asadar dati o fuga pe la Brasov!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s