De dragobete!
Dragobetele este o sarbatoare populara cunoscuta de mai toti romanii, desi multi dintre noi sunt familiarizati mai degraba cu Ziua Sfantului Valentin (Valentine’s Day). Dragobetele este sarbatorit in data de 24 februarie inca din vremuri stravechi, desi mai demult nu era cunoscuta in toate zonele tarii. Potrivit atestarilor, ea era cunoscuta in sud, mai cu seama in Oltenia.
Numele de “Dragobete” provine de la asa zisul Dragomir Cap de Primavara, tanarul zeu al dragostei din panteonul mitologiei romanesti. Etimologic, dragobetele se traduce prin expresia “a fi drag”.
Dragobetele este una dintre sarbatorile care vestesc venirea primaverii. Pe vremuri era numita si “Logodna pasarilor”, deoarece in aceasta zi pasarile se imperecheau si isi faceau cuib. Aceasta presupusa logodna a fost treptat imprumutata si de oameni, care au gasit in aceasta sarbatoare un prilej pentru a-si sarbatori dragostea.
Pe vremuri, in dimineata de 24 februarie tinerii ieseau din sat la padure, faceau o hora, apoi se sarutau si se strangeau in brate cu multa patima. Fetele culegeau flori de primavara care erau pastrate pana de Sanziene, pe 24 iunie, cand erau aruncate pe o apa curgatoare. Pretutindeni se auzea zicala: “Dragobetele saruta fetele”.
In apropierea pranzului, fetele incepeau sa coboare spre sat, fiind “fugarite” de flacai, care daca le prindeau le furau o sarutare. In aceasta zi cuplurile isi “oficializau” relatia si in fata parintilor, urmand o logodna care dura cel putin un an de zile.
Sursa; http://www.infoturism.ro