Sa pretuim frumosul – “Festivalul George Enescu”!
Suntem pe agenda culturala a Europei si acesta datorita Festivalului si Concursului International George Enescu. Acest festival a devenit un eveniment important pentru toata Europa si si-a cladit un renume in cele XX de editii (include si evenimentul de anul acesta) .
Pentru cei care nu stiu inca in perioada 1 – 25 septembrie Bucurestiul devine capitala culturala a Europei unde muzicieni de talie mondiala si tinere talente isi dau mana pentru a oferi un eveniment unic prin amploarea lui.
Am fost si eu prezent in doua din zilele festivalului si pot spune ca am ramas foarte imprensionat de cat de apreciat este. Am fost prezent intr-una dintre seri la Sala Palatului unde spectatorii au stat si pe scarile de acces (lucru mai rar intalnit) pentru a putea vedea “The Mariinsky Theatre Symphony Orchestra” condusa sub bagheta dirijorului Valery Gergiev. Spectacolul a facut parte din seria “Mari Orchestre ale lumii” , a tinut doua ore si jumatate iar spectatorii care erau veniti din toate colturile globului si de orice varsta nu s-au lasat mai prejos aplaudand zeci de minute in sir pe cei de pe scena.
Mi-a placut sa vad ca parintii isi dau interesul fata de partea culturala si isi aduc copii in sala de concerte de la varste fragede insufletindu-le atasamentul catre valorile culturale.autentice.
O alta seara ,un alt concert, numai ca de data acesta s-a desfasurat in “Colosseumul Bucurestean” adica la Ateneul Roman. Am mai avut prilejul sa ajung odata aici si acum ca si atunci am ramas profund imprensionat de aceasta extraordinara epopee arhitecturala. Pentru cei care nu au vazut inca interiorul Ateneului Roman le sugerez sa ajunga cu prima ocazie, este ceva ce nu se uita si va ramane pe retina mult timp .
Uneori sunt mai vehement ,alteori mai indulgent dar de fiecare data doaresc sa promovez lucrurile care au intr-adevar o valoare morala incontestabila in peisajul nostru romanesc. Da, ma mandresc cand prin centru capitalei noastre aud vorbindu-se in engleza, franceza, spaniola, rusa , este un semn de revenire morala a intregii noastre societati. Lumea incepe sa ne aprecize , sa ne laude, sa duca vestea mai departe si da in astfel de momente sunt mandru ca sunt roman.Am facut o paranteza pentru ca doresc ca societatea noastra sa se ridice mai intai de toate moral, avem nevoie de acest lucru si sa lasam in umbra ca romanii sperie prin furturi, violuri si scandaluri intreaga Europa. Cu fiecare dintre noi se poate face o schimbare , asa ca intorceti-va la cultura doamnelor, domnisoarelor si domnilor.
La Ateneul Roman in cadrul seriei de “Recitaluri si concerte camerale” ne-a incantat orchestra “Saint Martin in the Fields” sub bagheta lui Jaime Martin. Si aici sala a fost plina si spre surpriza mea si a celor prezenti am avut parte de doua bis-uri, da exact bis-uri.
E placut sa te lasi sedus de “conglomeratul” de intrumente de pe scena, sa vezi ca zece arcusuri de vioara urca si coboara intr-o simbioza extraordinara, ca fiecare artist parca la un semn intorce pagina cu portative oferind o sincronizare perfecta. Poate unii dintre voi vor zice ca e plictisitor intr-o sala de concerte, dar daca ar fi putin mai atenti la detalii , mai profunzi cu siguranta se pot intorce intr-o sala de concerte.
Va doresc sa va bucurati de tot ce e frumos!