Joc de societate: Cracassonne (unul dintre jocurile cele mai vandute)!

Posted on

Carcassonne, jocul de societate imaginat de Klaus-Jurgen Wrede in anul 2000 si considerat de multi drept o “poarta” catre jocurile de societate (intelegand prin asta ca e jocul ideal pentru cei care vin prima oara in contact cu astfel de jocuri si ca le va deschide apetitul acest gen de jocuri), este cel mai celebru si mai bine vandut board game in lumea intreaga.

Carcassonne este jocul perfect pentru incepatori, nu doar pentru ca este foarte usor de invatat si ofera excelente optiuni pentru un joc de strategie, ci si pentru ca este unul din acele jocuri de care iti este greu sa te mai desparti, odata ce i-ai prins gustul. Cei care incep sa joace acest joc vor descoperi ca  il vor juca cu aceeasi placere chiar si dupa ce si-au largit orizonturile catre alte jocuri de societate.

Carcassonne - cutiaCarcassonne – cutia

Caracteristica unui joc foarte bun este aceea ca este foarte usor de invatat si de jucat de catre oricine, insa contine indeajuns de multa strategie si rejucabilitate astfel incat sa pastreze viu interesul jucatorilor incepatori si veterani deopotriva. Si nu numai atat, exista suficient de multe extensii pentru jocul original Carcassonne astfel incat “scanteia” sa fie in permanenta aprinsa.

Scopul jocului este unul foarte simplu: sa aduni mai multe puncte decat ceilalti jucatori. Iar punctele le aduni fortificand orase, jefuind calatori la drumul mare, obtinand recolte bogate si rugandu-te cu evlavie in manastiri…Bineinteles ca toate acestea sunt simulate in joc, si va vom prezenta in cele ce urmeaza stilul de joc.

Cum se joaca:

Carcassonne este un joc de strategie, un joc de dezvoltare teritoriala, un joc de plasare strategica (tile laying game) a unor cartonase (piese de joc patrate, ce au imprimate imagini reprezentand diverse tipuri de teren) intr-un mozaic ce formeaza o harta in continua dezvoltare. Mecanica jocului este foarte simpla:
– extragi un cartonas si il plasezi astfel incat cel putin o margine sa fie lipita de o alta piesa deja aflata pe masa de joc, iar cele doua laturi adiacente sa se potriveasca in privinta simbolurilor desenate pe aceste margini.
– decizi daca plasezi sau nu un discipol pe acest cartonas
– aduni puncte pentru completarea oraselor, drumurilor si manastirilor

Jocul incepe prin plasarea pieselor speciale de start pe masa de joc: ele sunt marginea unui oras, o sectiune de drum drept si campuri de ambele parti ale drumului. Resursele, tipurile de teren disponibile in joc sunt Drumurile, Orasele, Fermele si Manastirile. Dupa ce ai asezat cartonasul de joc poti plasa unul din discipolii tai – markere din lemn, al caror nume consacrat este Meeples -, pe una din aceste tipuri de teren pentru a controla regiunea. Markerele (Meeples) nu au valoare cand sunt plasate, si pentru a castiga de pe urma lor trebuie sa faci legatura cu alte portiuni din harta. Discipolii tai pot indeplini mai multe roluri, acelea de cavaleri, talhari, calugari sau fermieri, rolul lor depinzand de locul in care sunt plasati.

Pe masura ce piesele sunt asezate pe tabla de joc, obiectele (resursele, tipurile de teren) cresc sau chiar se unesc. Cand drumuri sau orase sunt completate, sau o manastire este incercuita, markerul de control iti este returnat si primesti puncte, conform unor reguli bine stabilite. Fermierii insa nu sunt returnati, si inscriu puncte la sfarsitul jocului (sunt mai multe reguli legate de scoringul fermierilor). Se continua in acest fel pana cand toate piesele de joc au fost plasate, se calculeaza punctele obtinute de fiecare jucator si va castiga cel care a adunat cele mai multe puncte.

Carcassonne - piese de joc si MeeplesCarcassonne – piese de joc si Meeples

Simplitatea remarcabila a jocului, felul surprinzator in care iti poti anihila adversarii (“acesta e orasul meu acum!), complexitatea neasteptata a raspunsului la intrebarea “sa-mi plasez discipolul pe acest teren sau sa mai astept?”, sunt factorii care fac din Carcassonne un joc extrem de atractiv, antrenant si in care factorul “fun” joaca un rol foarte important. Carcassonne straluceste si prin deschiderea completa pe care o ofera, nici o partida nu seamana cu alta, tabla de joc evolueaza si se transforma cu fiecare mutare, oferind noi oportunitati. Pe masura ce peisajul se dezvolta – si arata foarte bine din punct de vedere estetic – jucatorii au un sentiment de implinire pentru faptul ca au contribuit la dezvoltarea acestuia. Este aproape imposibil sa nu poti plasa o piesa de teren. Piesele se potrivesc atat de usor si cu toate acestea harta finala este intotdeauna diferita: suna ca o contradictie si totusi nu este….pur si simplu genial.

Sa plasezi Meeples (discipoli) este de asemenea foarte usor, odata ce intelegi cum functioneaza ei in functie de terenul pe care sunt asezati. Felurile variate in care poti aduna puncte respecta tendinta naturala a creierului uman de a gandi strategic. Carcassonne poate fi jucat intr-un mod extrem de competitional, in care jucatorii incearca sa-i impidice pe ceilalti sa adune puncte, sau ca un fel de joc “solitaire” in mai multi, in care fiecare jucator incearca sa adune puncte independent. Aspectul jocului se schimba in functie de cati jucatori participa: de la doi pana la cinci jucatori (chiar 6 folosind una din extensiile jocului). In cinci jucatori, jocul este foarte tensionat:cu mai putine piese de joc plasate de fiecare, adunarea punctelor si blocarea adversarilor devine critica.

Ca sa rezumam, Carcassonne are un stil de joc natural, intuitiv, ce poate fi abordat in multiple moduri, este un joc foarte flexibil, adancimea strategica atinsa este aceea pe care o stabilesc participantii, este distractiv, antrenat, foarte simplu si complex in acelasi timp, un joc de familie potrivit pentru copii si adulti deopotriva.

Pentru cei mai micuti dintre copii exista si o varianta special creata pentru ei: The Kids of Carcassonne, versiunea extrem de simplificata a jocului Carcassonne, care le ofera si copiilor mici sansa sa se bucure de acest minunat joc, alaturi de familiile lor. Un joc mic, incantator, cu piese foarte bine realizate – cu desene foarte atractive pentru cei mici – The Kids of Carcassonne va fi iubit de copii si de parintii lor.

Si nu in ultimul rand, cu numarul de extensii disponibile pentru acest joc, Carcassonne, desi “batran” tinand cont de anul aparitiei, poate fi la fel de complicat, strategic si complex ca alte jocuri de societate aparute mult mai recent. Pentru cei care isi doresc jocul original si extensiile acestora exista setul Carcassonne Big Box, set ce contine jocul de baza Carcassonne si opt din cele mai importante extensii ale sale. Cele opt extensii incluse sunt: Inns & Cathedrals, Traders & Builders, The Princess & Dragon, Abbey & Mayor, The River II, The Count, The King si The Cult. Jocul perfect pentru introducerea in universul board games.

Exista o zicala in lumea pasionatilor de acest joc: pentru a juca Carcassonne ai nevoie doar de un creier, un prieten si un Meeple.

Sursa: http://www.cartiabc.ro

Unde puteti juca:

Red Goblin organizeaza in data de 1 iunie 2011 un concurs de Carcassonne al doilea boardgame ca popularitate din Romania. Concursul va fi organizat la The Ark, partenerii nostri, in strada Uranus 150. Asteptam toti “copii” de 18-35 ani, care au jucat sau nu Carcassonne, la o seara distractiva si relaxanta plina de competitivitate si voie buna.

Carcassonne este un boardgame pentru maxim 5 jucatori in care trebuie sa construiesti drumuri, orase si sa inconjori manastiri pentru a aduna puncte. Ai la dispozitie un numar de pioni, numiti si Meeples, pe care ii trimiti sa fie primari, hoti, preoti sau agricultori pentru a aduna puncte pentru tine. Este un joc usor de inteles, rapid de jucat dar cu numeroase strategii.

Concursul este deschis pentru 101 tineri care vor sa fie cel mai de succes “Meeple Leader”. Participarea se face in baza unui bilet de concurs de 10 ron. Si pentru ca distractia sa fie completa castigatorii vor primii premii sub forma de jocuri si alte beneficii in valoare de peste 1000 ron.

Pentru inscrieri si informatii ne puteti contacta la office@redgoblin.ro sau 0720 535 131.

concurs: “101 meeples”
data: 1 iunie 2011
locaţie : The Ark
organizator: Red Goblin
segment de vârstă: 18-35 ani
joc: Carcassonne
jucători la masă: 4-5
mese: 20+
durată joc: maxim 60 min
număr reprize: 4
durată eveniment: 19:00-24:00
premii: jocuri in valoare de 1,000 ron

One thought on “Joc de societate: Cracassonne (unul dintre jocurile cele mai vandute)!

    Nicu said:
    August 17, 2011 at 11:23 pm

    Wow… superb articol. Chiar l-am citit cu entuziasm. despre joaca nu am auzit, dar cu siguranta o voi achizitiona, caci din cele citite pare a fi extrem de incitanta! Eu ma jucam doar pe: ruleta Unibet si imi parea ca alte jocuri nu mai exista, caci si acolo sunt bune! Acum insa am mai descoperit ceva ineresant. Sunt destul de fraged in domeniului gameingului insa sper sa fiu mai informat odata cu trecerea timpului!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s