Intram in randul “U.E”: se infiinteaza “Politia Internetului”

Posted on

In urma cu cateva zile, ministrul Comunicațiilor, Valerian Vreme, vorbea despre existența unui Centru de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica, dar și a unui grup de lucru care trebuie sa puna la punct o strategie de securitate cibernetica. Sunt denumiri oarecum “pompoase” pentru ceea ce ar urma sa fie un fel de “Poliție a internetului”. Astfel de centre exista in toate țarile membre UE, cu excepția Bulgariei, dar și a Romaniei, unde CERT-RO (Romanian Computer Emergency Response Team) nu este, deocamdata, complet funcțional din cauza unor lacune legislative.

“In cazul unui incident informatic, un astfel de centru aduna «cunoaștere», vede exact modul in care se manifesta un anumit tip de amenințare, și nu cele exclusiv informatice, ci și probleme generate de anumite echipamente”, explica Razvan Gavrila, expert in cadrul CERT-RO. Altfel spus, scopul centrului este de a educa utilizatorii de calculatoare, astfel incat navigarea pe internet sa fie cat mai sigura.

“Aceasta componenta, de educare, este gratuita, pentru ca este de interes național, am putea spune, ca rețelele sa fie sigure, pentru ca astfel oamenii vor dobandi incredere și vor putea genera o creștere a comerțului digital, de exemplu”, arata el. In plus, centrele din Europa mai asigura și o serie de servicii contra-cost pentru diferite entitați, precum realizarea unor anumite analize sau studii.

Sursa: http://www.news20.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s