15 secrete care le ascunde vinul!
Vinul a fost intotdeauna considerat licoarea zeilor astfel incat el nu poate lipsi de pe masa la ocazii speciale, la petreceri sau, de ce nu, la o cina romantica.
Credeai ca stii totul despre vin? Ei bine, suntem siguri ca intotdeauna exista ceva suplimentar de aflat…
1. Mirosul unui vin nou se numeste “aroma”, in timp ce unul mai matur ofera un mult mai subtil “buchet”.
2. In Grecia antica, gazda servea prima gura de vin, pentru a asigura oaspetii ca nu este otravit. “Toastul” a luat nastere in Roma antica, cand romanii au continuat o traditie greceasca si au inceput sa arunce o bucatica de paine prajita in pahar, pentru a elimina gusturile nedorite sau aciditatea.
3. Deoarece o parte importanta a degustarii vinului o reprezinta mirosul, femeile tind sa fie cele mai buna degustatoare, datorita faptului ca femeia, mai ales in jurul varstei de 25-30 de ani, are simtul olfactiv mai dezvoltat decat cel al barbatului.
4. Un studiu realizat in Italia a ajuns la concluzia ca femeile care consuma doua pahare de vin pe zi, au parte de o senzatie mai intensa in timpul sexului decat femeile care nu consuma niciodata vin.
5. Vinul rosu este rosu pentru ca in procesul de fermentare, culoarea cojilor de struguri se amesteca cu mustul. Vinurile albe nu se lasa la fermentat cu acea coaja.
6. In tot Vechiul Testament Biblic, doar in Cartea lui Jonah nu se face referire la vin.
7. La inceputurile Imperiului Roman, femeile nu aveau voie sa bea vin, iar daca barbatul isi surprindea nevasta intr-un astfel de moment, avea libertatea de a o ucide.
8. Cea mai veche sticla de vin din lume dateaza din anul 325 D.H. si a fost gasita langa orasul Speyer din Germania, intr-un sarcofag romanic. Aceasta expusa in Muzeul de Istorie al orasului.
9. Exista dovezi stiintifice ca un consum moderat de vin reduce semnificativ riscul aparitiei unor boli de inima, al Alzheimerului sau al accidentelor vasculare cerebrale.
10. Chiar daca vinul este considerat un medicament natural, acesta poate creste usor si riscul aparitiei unui cancer la tractul digestiv, in special la esofag. Exista o crestere minora si a riscului de aparitie a cancerului de san.
11. Cei mai mari producatori de vin din lume sunt Franta, Italia, Spania si….California.
12. Degustatorii de vin invart paharul, astfel incat vinul sa elibereze cele mai puternice arome. Majoritatea dintre acestia umplu doar 2/3 din pahar cu vin, pentru ca aroma sa nu se piarda in procesul de amestecare.
13. Cel mai prost loc in care se poate depozita vinul este in bucatarie, deoarece incaperea este prea calduroasa. Nici frigiderul nu este un loc prea bun. Chiar si cele mai putin reci frigidere sunt prea reci pentru vin.
14. Cand vinul si mancarea sunt consumate impreuna, se produce o sinergie sau un al treilea gust, care nu poate fi simtit daca mancarea si bautura sunt consumate separat.
15. Gustarile mai grele si mai bogate se combina cel mai bune cu vinul tare, in timp ce mancarea mai “dietetica” merge cel mai bine cu un vin slab. De asemenea, vinul rosu se consuma alaturi de carne rosie, in timp ce vinul alb se bea in combinatie cu carne alba sau peste. Vinul dulce se poriveste cel mai bine la desert.
Sursa: http://www.lifestyle.ele.ro