Parerile unui calator prin Cipru!
Tocmai ce am revenit dintr-un voiaj prin Cipru si cred ca sunt cateva lucruri/particularitati de care puteti tine seama daca doriti sa faceti o calatorie in aceasta tara. Tin sa precizez ca ce scriu in acest articol sunt doar pareri personale si unele dintre ele nu se aplica in orice situatie.
Anul trecut am descoperit Asociatia Miramont, (am mai scris de ea pe acest blog) o asociatie condusa de d-l Colis Radu care isi propune de doi ani sa ofere cele mai bune oferte de turism. Asa am ajuns sa plec in Cipru 4 zile cu doar 390 de ron, in acesti bani fiind incluse transportul cu avionul si cazare la un hotel de 2*.
Sa o luam cu transportul! Daca plecati cu WizzAir aveti grija sa va luati bagaj de mana, adica un troler cu dimensiunile 55x20x4o (acestea sunt dimensiunile standard a unui bagaj de mana ) este perfect pentru a putea sa il luati cu voi in avion si nu veti mai fi nevoiti sa platiti 30 de euro pentru bagajul de cala. In timpul zborului puteti sa achizitionati de la personalul de la bord diverse lucruri care sa va tina de foame sau de sete, dar cred ca pe parcursul unui zbor de 2 ore nu este necesar sa platiti 2 euro pe o cutie de coca cola la 330ml sau 1.70 euro pentru un croissant, asa ca faceti-va plinul inainte de a urca in avion. Oricum la check-in toate lichidele vi se vor confisca, pana si o sticluta de parfum mai mare de 250 de ml va trebui sa o aruncati. In afara ca in timpul zborului scaunele nu se rabateaza si locul dintre scaune este destul de mic, angajatii companiei va fac un zbor cat mai agreabil.
Sa vorbim acum de cazare! In primul rand trebuie sa stiti ca in Cipru alimentarea la curentul electric se face cu prize speciale, deci in loc de traditionalele noastre prize cu 2 picioare acolo trebuie sa aveti la voi adaptoare cu 3 picioare. Se gasesc de cumparat la aproape orice “Kiosk” din coltul strazi si pentru a-l achizitiona platiti in jur de 1.60 euro. Daca aveti de alimentat un laptop, un telefon, un GPS , acumulatori, etc, parerea mea personala este ca va trebuie doua astfel de adaptoare (normal aceste adaptoare ar trebui sa vi le ofere cei de la receptia fiecarui hotel, dar cred ca au un numar limitat ). Hotelul la care m-am cazat se numeste easyHotel.com Larnaka, banuiesc dupa fontul folosit ca ar putea fi al companiei aviatice easy Jet. Un hotel curat, la 10 minute de plaja (mers pe jos) dotat atat cu camere cu balcon cat si fara , cu aer conditionat (din partea casei), cu doua prosoape, cu acces pe baza de cartela in camere. Ce trebuie de stiu este ca la acest hotel, nu stiu daca asa este politica lor peste tot in Cipru, predarea camerelor se face la ora 10.00 dimineata, dupa acesta ora cartela magnetica se demagnetizeaza si nu mai poti sa intri in camera pentru a putea sa iti iei bagajul. Daca doresti internat platesti 3 euro/ora, daca doresti sa vizionezi la televizor platesti 7.50 euro/24 ore sau 30 euro/ 7 zile (in acesti bani sunt incluse un numar de 10 programe ), daca doresti sa ti se schimbe prosoapele zilnic platesti si aici o taxa.
Transportul! Aici exista mai multe posibilitati, una ar fi sa mergi cu transportul local si aici regasesti oferte care iti permite sa ajungi din Larnaka in Nicosia, Limassol, Ayipa Napa de luni pana vineri incepand cu ora 6.15 a.m cu plecari la un internal de 1-2 ore iar costul unui singur drum este de 7 euro. O alta pisibilitate si mult mai buna pentru a nu fi constrans de un program, este sa iti faci rezervare din tara pentru o masina, dar mare atentie la conditii. Eu am inchiriat masina din tara pe internet de la AutoDirect Cyprus (http://www.autodirect.com.cy/Autodirect/forms/Terms.aspx) si am platit 63 euro pentru 3 zile. In acesti bani incluzand: transportul de la aeroport la show-room/show-room la aeroport cu microbuzul lor, asigurare in caz de accident, asigurare in caz de vandalism, posibilitatea de a sofa o a doua persoana masina, fara franciza in caz de accident. Conditiile lor sunt: soferul sa aiba peste 24 ani( sau sub 24 de ani dar cu permis valid de 3 ani), soferul sa nu aiba mai mult de 75 de ani si firma mai sus metionata isi declina orice responsabilitate sau raspundere daca se face trecerea in partea de nord a Ciprului, mai exact partea ocupata de turci. Pot spune ca sunt super ok, chiar inaite de decolarea spre casa am observat ca am uitat ceva in masina si angajatii firmei au venit pana in aeroport sa imi aduca bunul respectiv fara a mai percepe vreo taxa ( de aceea ii recomnad cu caldura).
Infrastructura! Aici pot spune ca sunt cu 100 de ani inaintea noastra. Au autostrazi care leaga cele mai importante orase ale Ciprului. De exemplu din Larnaka (est) pana in Pafos (cel mai important oras din extremitatea vestica) faci 2 ore , din Larnaka pana in Nicosia sau pana in Agia Napa (cea mai frumoasa plaja a lor) in jur de o ora. Pentru fiecare localitate pe langa care treci exista iesiri de pe autostrada, indicatoare la tot pasul atat in orase cat si pe autostrada, asa ca iti este foarte greu sa te pierzi . In orase se schimba putin lucrurile si spun asta pentru ca strazile lor sunt foarte inguste, multe dintre ele sunt cu sens unic si asta face un pic mai grea orientarea in spatiu. Locurile de parcare in centrele oraselor sunt foarte bine delimitate, insa majoritatea sunt cu plata, sunt aparate de taxare (nu exista vreun angajat al localitatii) in care introduci fise exact pentru timpul alocat sederii tale in zona respectiva. Aparatul emite un fel de chitanta , pe care va trebui sa o lipesti pe geamul de la sofer altfel risti sa iti iei amenda daca ea nu este la vedere (foarte important acest aspect).
Ospitalitate! Sunt de nota 10 ciprioti. In orice local ai intra sa servesti micul dejul, dejunul sau cina imposibil sa nu primesti ceva din partea casei. Pana astepti ceea ce ai comandat, din partea casei primesti un bol cu floricele sau un platou cu omleta+ o salata de sparanghel sau avocado si ca sa fie bacsisul cat mai mare la sfarsit ti se ofera si o inghetata binenteles tot din partea casei. Marca lor de bere este KEO, buna la gust si destul de ieftina iar pe partea culinara ei se lauda cu traditionalul MEZE (un platou cu aperitive care contine carne de pui, de vita, peste, tzatichi, icre, etc). Trebuie neaparat sa le gustati pe amandoua si cu siguranta nu veti fi dezamagiti.
Obiective turistice!
NICOSIA– trebuie vizitata atat partea cipriota cat si partea turceasca, veti vedea doua lumi diferite, care sunt despatite de un zid. In partea turcesca veti primi viza de intrare dar pentru asta trebuie sa aveti buletinul la voi. Nu incercati sa mergeti cu masina in partea turceasca, o parcati undeva prin apropiere si apoi aveti de mers maxim 20-30 de minute pe jos pana a patrunde pe portile turcesti.
AGIA NAPA – se spune ca este cea mai frumoasa plaja din Cipru, nu prea este populata iar daca te apuca foamea nu prea ai pe unde sa te pui la o masa.
MUNTII TROODOS– renumiti prin diversitate si prin peisajele mirifice
In partea de sud pe traseul Larnaka- Limassol- Pafos gasiti multe situri arheologice, castele si muzee: Castelul din Kolossi, Sanctuarul lui Apollon (timpul de vizitare in aproximez undeva la 2 ore), Petra tou Romiou (locul de nastere al Aphroditei), Templul Aphroditei, Castelul din Kato Pafos.
PAFOS – fiind sub juridictie engleza, acest orasel este foarte cochet si destul de scump, majoritatea turistilor fiind englezi.
FAMAGUSTA – un orasel linistit si la 15 km de el puteti vizita siturile din Egkomi si Salamis.
Ca sa va faceti o idee as putea sa va dau cateva sugestii de drumetii:
prima zi: partea de sud, Larnaka- Limassol-Pafos insa neaparat acesta excursie sa fie facuta intr-una din zilele saptamanii (luni- vineri), deoarece sambata si duminica sunt inchise. Programul de vizitare este in genaral intre 9.00 – 16.00, asa ca plecati la drum pe la 8.00 dimineata (valabil din Larnaka) ca sa puteti vedea cat mai multe obiective turistice. Tariful este acelasi peste tot: 1.70 euro.
a doua zi: Nicosia si Muntii Troodos
a treia zi: Nicosia si Agia Napa
a patra zi: Plaja in Larnaka. Plaja din Larnaka este foarte curata, nu gasesti un muc de tigare , o sticla sau vreo punga. Apa este cristalina cu nisip argintiu si ca sa iti ajunga pana la gat mergi in mare cam 30-40 de metri (o poti asemana cu Mamaia dar DOAR din acest punct de vedere). Daca va este sete aveti posibilitatea sa va asezati la unul din localurile de pe plaja sau sa mergeti 100 de metri pana la cel mai apropiat Kiosc. Grupurile sanitare sunt foarte curate si nu se plateste nici o taxa. Din discutiile avute cu personalul de pe plaja, am aflat ca sezonul se deschide oficial la sfarsitul lunii martie iar pretul unui sezlong va fi de 2 euro, daca mai pui si o umbrela te duce la 4-5 euro pentru o zi de plaja.
Se spune ca mai intai trebuie sa existe comunicare, apoi puncte comune…si in cele din urma chimie, dar trebuie sa le iei treptat. Poate ai placerea unui dialog placut si civilizat in prima faza! Ce spui?Multumesc!
Important de stiut:
- sambata majoritatea magazinelor se inchid la ora 18.00
- duminica este inchis tot, chiar si benzinariile, exceptie fac Kioscurile care sunt deschise 24 de ore (sunt destul de multe)
- se conduce pe partea stanga, deci atentie sa nu intrati pe contrasens
- sa va procurati adaptoare pentru priza
- programul obiectivelor turistice este in general pana la ora 16.00-17.00 si doar in timpul saptamanii
- incercati sa va faceti rezervare auto din tara
- atentie unde va parcati masina (platiti-va parcarea daca va lasati masina intr-o zona cu taxa)
- va puteti face cumparaturi la preturi decente de la Carrfour sau la supermarketuri (ex: o bere Keo -1 euro; un packet de biscuti – 1 euro; chipsuri- 1.40 euro)
La final! Cipru este o tara mimunata, cu oameni amabili si serviabili. Curatenia, infrastructura si conditiile pe care le ofera acesta tara va va face sa reveniti! Sejur placut!
April 7, 2011 at 6:10 am
superrrrr! multumesc pentru detalii! foarte frumos prezentat! abia astept sa plec (chiar maine!)
April 7, 2011 at 10:07 am
Sper sa iti fie de folos!
April 17, 2011 at 6:35 pm
M-am intors……vai, vai….Vai de noi! Foarte placut surprinsa. Sunt intr-adevar cu muuuuulti ani inaintea noastra…Nu numai la infrastructura…la tot!!!!
Cipriotii te intampina cu prostioare gratis, cu bombonele….romanii iti spun ”bun venit” pe Baneasa intr-un aeroport de toata jena (parca tot avionul a venit in vizita la mine in sufragerie) si cu ceva lucruri furate din bagaje…..JENANT !!!!!!!!!!!!
Nu-mi revin, iar NOI, ca popor nutresc sentimentul ca nu ne vom reveni prea curand ….TRIST….