Premiera la Teatrul National de Opereta! (Maria de Buenos Aires , opera-tango)

Posted on Updated on

“Maria de Buenos Aires”, una dintre cele mai celebre piese scrise de Astor Piazzolla, va avea premiera pe 11 martie, la 90 de ani de la nasterea celebrului compozitor argentinian.

“Maria de Buenos Aires” este o poveste despre viaţa, moarte si renastere, povestea Mariei, personajul principal, care devine intruchiparea unui Buenos Aires pasional, destructiv, decadent, dar care are posibilitatea de a se salva tocmai prin asumarea s…i inţelegerea destinului sau.

Povestea cu tenta suprarealista se invarte in jurul unei femei usoare din capitala argentiniana, pe nume Maria, personaj care, dupa moarte, devine pe scena o Umbra care reface traseul vieţii Mariei. Povestea imaginata de regizor incepe pe patul de spital al Mariei, unde ea isi aminteste intreaga ei viata. In faţa ochilor ei se deruleaza fragmente din existenta sa pe care le priveste ca intr-o oglinda. Copilul Maria, care s-a prostituat ca sa supravieţuiasca, a ajuns o adolescenta pasionala. Marea ei dragoste a fost Poetul, caruia i-a daruit un copil, dar caruia nu i-a marturist niciodata acest lucru. Nu a putut sa-l creasca, insa, pentru ca o femeie usoara nu avea cum sa-i ofere o educatie potrivita unui copil.
Povestea Mariei este povestea unui personaj care si-a gresit destinul, care a trait in corpul si soarta altei persoane. Singura ei preocupare ramane aceea de a-si salva copilul si de a evita ca acesta sa aiba aceeasi soarta cu a ei. In final, ii marturisteste Poetului ca fetiţa este a lui si impacarea sufleteasca o elibereaza, lasand-o sa plece in lumea de dincolo.

Spectacolul propune o viziune originala si reinterpreteaza libretul, opunand purei fatalitaţi puterea catharctica a luptei cu destinul si renunţand la aluziile blasfemice la adresa unei divinitaţi nedrepte. Prin lupta pe care o duce Umbra Mariei pentru a impiedica reiterarea istoriei personale in viaţa fiicei sale, un alter ego al ei, Maria se impotriveste, de fapt, propriului destin si invinge fatalitatea.

Muzica de Astor Piazzolla
Libretul: Horacio Ferrer
Traducerea libretului: Alexandru Agarici

Regie si coregrafie: Mário Radačovský
Dirijor: Lucian Vladescu
Scenografie: Marek Holly
Costume: Ema Nowak
Asistent regie: Raluca Popa
Asistent coregrafie: Andreea Duţa

Solisti vocali:
Maria: Diana Niţu, Anca Ţurcasiu
Poetul: Alexandru Agarici, Catalin Petrescu
Povestitorul: Andras Istvan Demeter
Copilul: Monica Agarici, Sara Cuncea

Solisti balet:
Maria: Violeta Dumitrascu, Diana Ferencz, Vanda Stefanescu
Poetul: Marian Chirazi, Alexandru Negru, Dragos Rosu, Traian Vlas

Ansamblul de balet: Iolanda Petrescu, Andrei Ciobanu, Monica Straţ, Alexandru Barsanescu, Eugenia Stoian, Corina Aldea, Luminiţa Dinca, Gabriela Calin, Raluca Popa, Andreea Toma, Madalina Mechenici, Alexandra Gavrilescu, George Agache, Irina Strungareanu, Levente Szasz, Vanda Stefanescu, Cristian Osolos, Laura Andrei, Relu Dobrin, Elena Ghenoiu, Paul Cimpoieru, Bianca Patriche, Eduard Constantinescu, Dragos Rosu
Cu participarea Orchestrei Teatrului National de Opereta „Ion Dacian”

Pretul biletelor este de 30 lei (categoria I), 20 lei (categoria II), 10 lei (categoria III-pret redus).
Biletele sunt disponibile la Casa de bilete, tel. 021 313 63 48 sau pe www.eventim.ro.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s