Doneaza pentru viitorul copiilor nostri!

Posted on

„Daca vrei sa faci ceva cu viata ta, ar fi bine sa inveti cat de mult!” sau „Mergi fie la scoala si inveti bine, fie pe camp sa dai cu sapa!” sunt cateva dintre expresiile cu care parintii ne-au obisnuit pe vremea cand eram invatacei. Acestea sunt validate de exemplele ancorate in realitatea inconjuratoare, copiii fara sansa unei educatii transmise prin intermediul scolii fiind condamnati la saracie si excludere sociala. Ultima campanie initiata de UNICEF, Viitorul copiilor incepe la scoala!”, cauta sa preintampine astfel de situatii prin strangerea donatiilor directionate catre dezvoltarea armonioasa a tinerilor defavorizati. Voluntarii Lume Buna sustin aceasta initiativa, povestind despre experienta lor in ceea ce priveste mersul la scoala.

Abandonul scolar este o problema grava care afecteaza sute de copii, graitoare in acest sens fiind rapoartele Institutului de Stiinte ale Educatiei, care arata ca pe durata unui ciclu scolar de opt ani, 20 de copii dintr-un total de 100 care intra in clasa intai se pierd pe parcurs. Cea mai raspandita cauza a abandonului scolar ramane saracia, urmata de modelele educationale necorespunzatoare oferite de familie, sarcinile timpurii si dezinteresul tinerilor. Ceea ce omit acestia este, insa, ca scoala este singura institutie care le poate oferi sansa unei vieti mai bune.

Si pentru ca cele mai bune exemple sunt cele care ne inconjoara, Irina (20 ani) isi aminteste ca „Mersul la scoala si educatia primita m-au ajutat sa capat informatii si sa cunosc lumea din jurul meu. Cred ca este foarte important ce face fiecare dintre noi, iar bazele sunt puse la scoala alaturi de colegi si profesori. Am avut oportunitatea de a avea o educatoare dedicata si apoi profesori care sa ma indrume pe mine si pe colegii mei sa gandim si sa folosim ceea ce cunoastem, sa avem deschidere si sa analizam inainte de a trage concluzii. Mersul la scoala m-a invatat cat de importante sunt perseverenta si respectul pe care il acord celorlalti si mi-a insuflat curajul sa spun ceea ce gandesc.” Despre dascalii care i-au ghidat pasii in viata isi aminteste si Ionut (23 ani): „Un profesor dedicat si talentat, care sa fie, in primul rand, pedagog poate face minuni. Cel care este pasionat si, in egala masura, doctor in materia pe care o preda va atrage elevul, respectiv studentul prin insusi acest fapt. Pe de alta parte, un profesor priceput este un bun psiholog. Pentru el, copilul nu este numai un invatacel pedant obsedat de premiere. O singura replica la momentul potrivit, o remarca, o critica, ii va fi de ajuns acestuia pentru a ramane impresionat sau marcat pe viata.”

Alexa (15 ani) pune dezvoltarea sa de pana acum pe seama mersului la scoala, despre care spune ca i-a oferit un bagaj rezonabil de cunostinte, idee subliniata si de Raluca (20 ani), ale carei lectii de viata oferite de scoala au fost organizarea eficienta a timpului, gandirea pragmatica, dar si increderea in propriul potential. Indemnul Alinei (20 ani) pentru tineri este de a nu se abate de la traseul scolii: „Da, si noi am trecut prin scoala, si noi ne-am plictisit la unele ore si am crezut ca sunt inutile. Dar atunci cand vei avea o discutie cu cineva si vei sti sa iti argumentezi punctul de vedere fara violenta vei intelege cat de importante erau acele ore.”

Cei care abandoneaza scoala nu beneficiaza de oportunitatea de a se inconjura de amintiri frumoase, plastilina, carti si caiete, fiindu-le anulate sansele autorealizarii in domeniile de activitate legitime. Tinand cont ca viitorul copiilor incepe la scoala, UNICEF si-a propus prin demararea campaniei schimbarea mentalitatii factorilor de decizie cu privire la importanta educatiei pentru tinerii defavorizati.

Alatura-te si tu cauzei sustinute de UNICEF si de Gheorghe Hagi, contribuind pana pe 15 ianuarie cu o donatie pentru viitorul acestor copii. Pentru detalii suplimentare accesati www.sustineunicef.ro.

Sursa:www.lumebuna.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s