Azi avem eclipsa partiala de soare, urmatoarea peste 16 ani!

Posted on

In dimineata zilei de 4 ianuarie va avea loc cea mai importanta eclipsa de Soare vizibila din Romania in urmatorii 16 ani. Soarele va fi acoperit in promortie de 75%. Nu priviti Soarele nici inainte, nici in timpul ecplisei si nici dupa fara filtre speciale de protectie, deoarece riscati sa va pierdeti vederea.


Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM) va informeaza: In data de 4 ianuarie 2011 va avea loc un eveniment astronomic important. Este vorba de o eclipsa partiala de Soare, cea mai importanta vizibila din Romania in urmatorii 16 ani. Soarele va fi acoperit in proportie de 75% in momentul fazei maxime. Momentele pentru Bucuresti (Timp Legal Roman):
Inceputul eclipsei: 09h08m
Maximul eclipsei: 10h35m
Sfarsitul eclipsei: 12h08m

Foarte important:

Nu priviti Soarele cu ochiul liber sau prin instrumente nici macar in faza de maximum a eclipsei deoarece lumina si radiatia solara este foarte puternica si riscati sa va pierdeti definitiv vederea! Soarele si eclipsa se privesc prin filtre speciale de protectie. Ochelarii de soare nu va protejeaza si nici altfel de materiale. Ochelarii de eclipsa sunt adecvati. De asemenea, se pot folosi filtre de sudura de densitate mare. Chiar in cazul folosirii filtrelor, nu priviti Soarele mai mult de 4-5 secunde.

Sursa: http://www.stiripeblog.worspress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s