Piesa: “9 grade la Paris”…teatru inedit, cu multa suferinta si stari diverse!

Posted on Updated on

“Am sa plec….am sa imi parasesc sotul si copilul”, asa incepe piesa ” 9 grade la Paris” de la Teatrul Act! Nu mai ajunsesem de mult sa mai vad o piesa la acest teatru , da si de data acesta am fost placut impresionat de piesa care a fost pusa in scena de Peter Kerek.

Inr-o prima faza am avut ceva ezitari in a cumpara bilet la aceasta piesa,pentru ca pe afis era un singur actor: Alina Berzunteanu, insa dupa ce am ajuns in sala am avut placerea de a vedea ceva inedit, prima data am vazut un spectacol de teatru-film.

Piesa incepe cu vizualizarea unui film pus la retroproiector pe unul dintre peretii salii, cu ocazia acesta publicul familiarizandu-se cu personajul acestei povesti. Este creonat atat verbal cat si vizual pregatirea momentului parasirii familiei, de catre  o femeie care avea  de toate,un sot , un copil ,o casa, era iubita dar cu toatea acestea  se simtea singura,iar iubirea ei a daruit-o unui El din orasul dragostei Paris. Zbuciumul ei lautric o face sa treaca prin tot felul de stari: teama, acte de curaj, egoism, confuzie si multa suferinta. Acesta suferinta este crescendo din momentul in care femeia vrea sa puna la punct toate detaliile plecarii sale si plecarea in sine.

Timp de 60 de minute starile personajului ne face sa fim uneori cu zambetul pe buze , alteori cu lacrima in coltul ochiului, alteori ganditori si in unele cazuri chiar radicali. Povestea acestei piese este inspirata chiar  din realitate, si starile sunt surprinse pana in detaliu, facandu-ne sa uitam la sfarsit de piesa ca am avut in fata ochilor un singur persoanaj.

Am sa inchei aceasta recenzie cu ceea ce spunea Razvana Nita pe port.ro :  “9 grade la Paris” este istoria unei evadări anunţate încă de la prima replică. O evadare dintr-o casă ce nu mai e acasă către un necunoscut ce îmbracă pe moment haina înşelătoare a viitorului fericit. În fond, fericirea rămâne marea ispită a umanităţii. În acest context, adulterul e doar un detaliu nesemnificativ. Vorba celor de la U2 – With or without you/Cu sau fără tine). Viaţa merge mai departe. Cu noi cu tot.”

Piesa de teatru se incheie cu urmatoarea replica: “Nu am sa regret nimic”, asa spun si eu nu regret nimic ca am vazut acesta piesa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s