Cinema:”Spargatorul de nuci”, fantezie in luna lui decembre’!

Posted on Updated on

Saptamana trecuta a avut premiera filmului “Spargatorul de nuci”, o fantezie in 3d care ne introduce in atmosfera sarbatorilor de iarna.

Nu am stiut de ce sala de cinema era asa de goala , si chiar daca ora era tarzie, in sala nu era nici un copil. Te astepti cand vezi afisul filmului sa vezi un basm frumos, o poveste de iarna care sa te emotioneze si  care sa te faca  sa iti aduci prichidelul la film.  Insa la o studiere mai amanuntita a afisului , vezi in colturile lui diverse masinari zburatoare care sincer nu au ce cauta in film.

Personajul principal al acestui film este  Mary (Elle Fanning), o fetita de 9 ani care se vede lasata in grija unchilui Albert in seara de Craciun, parintii acesteia urmand sa participe laun bal de caritate la care mama ei va canta.

Asadar unchiul Albert trebuie sa suplinesca absenta parintiilor si sa ii faca pe micuti (Mary si  Max) sa se simta cat mai bine. Acesta le aduce in dar un spargator de nuci si o casa de basm. Peste noapte acestea prind viata si o duc pe micuta Mary intr-o lume de basm, unde ea poate sa faca tot ce isi doreste  chiar sa si zboare.

Aici ea descopera ca acesta lume  de basm este in pericol de a fi cucerita de Regele Şoarecilor (John Turturro) si de mama sa. Ei vroiau o alta oranduire , vroiau sa vada suferinta pe chipul copiilor si nu ii placeau jucariile de aceea le ardea.

Impreuna cu prietenii sapragatorului de nuci , un claun ,o maimuta si un tobosar , Mary spera sa readuca  zambetul pe chipul copiilor.

Trist in acesta poveste  de basm este ca regele sobolanilor dar si soldatii acestuia purtau mantale naziste, si multe scene aduc cu auschwitz-ul hitlerist iar conducatorul lor se poarta intocmai ca Hitler. Ar mai fi de spus aici si tehnologia avansata (pasarile de fier) care nu are ce cauta in acesta pelicula.

Chiar daca personajul principal Mary joca magistral, filmul este stricat de trimiterile catre lagarele de concentrare, de tot felul de lucruri futuriste care nu isi au loc intr-un basm. Eu daca as avea, nu mi-as duce copilul la un astfel de film, plin de violeta  si de durere. Ce sa invete un copil dintr-un astfel de film….mai nimic sau poate chiar sa ramana traumatizat .

Domnilor lasati  copii sa mai creada in minuni si nu le mai stricati cu atata violenta nazuintele  de o lume mai buna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s