Filmul “Medalia de onoare”…film tipic romanesc!

Posted on Updated on

Din acesta saptamana a inceput sa ruleze in cinematografele din Bucuresti filmul “Medalia de onoare” in regia lui Calin Peter Netzer. Cu protagonisti ca Victor Rebengiuc sau Ion Iliescu , si cu numeroasele participari pe la diverse festivaluri  de film din întreaga lume, obţinând premii la Festivalul de Film de la Torino (Premiul „Scuola Holden” pentru scenariu, Premiul Publicului, Mentiune Specială pentru Victor Rebengiuc), Festivalul de Film de la Salonic (Marele Premiu al Juriului „Silver Alexander“, Cel mai bun Scenariu, Cel mai bun Actor, Premiul FIPRESCI pentru Cel mai Bun Film din Competiţia Internaţională), Festivalul Internaţional de Film de la Miami (Menţiunea specială a Juriului si Premiul Cineuropa), Festivalul Internaţional de Film Transilvania (Cea mai bună Regie si Cel mai bun Actor în rol principal), filmul se anunta unul destul de interesant de aceea sala cinematografului Studio a fost aproape plina.

Filmul incepe si se termina  in nota caracterisita a filmelor noastre mioritice, adica intr-o tacere adanca, pret de 5 minunte actorii nu rostesc nici macar un dialog. Ion.I. Ion (Victor Rebengiuc) traieste patru drame in acelasi timp, este vorba aici de nentelegerile sale cu sotia lui, apoi indiferenta fiului sau fata de el, lupta lui cu societatea actuala si ultima dar cea mai importanta este pierderea unei medalii de onoare care a fost primita intr-un cadru festiv  de la seful statului Ion Iliescu. De ce spun drama pierderii unei medalii? Pentru ca ea i-a fost atribuita lui Ion dintr-o gresala ( se intampla adesea in societatea noastra) si pana acesta sa primesca vestea retrocedarii, el se vede un erou national. Cu toatea acestea este singur,lupta pentru a o pastra in tacere……

Daca reuseste sa o pastreze, daca reuseste sa isi salveze casnicia, daca fiul sau il va ierta pentru greselile din trecut trebuie sa dati o fuga pana la cinematograf sa aflati.

Incarcatura morala nu este foarte profunda dar merita sa va “pierdeti” o ora si jumatate pentru a vedea cateva lume sonore din arealul nostru actoricesc: Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Ion Lucian, Dora Ana, Camelia Zorlescu si chiar pe  Ion Iliescu (prima participare intr-un film).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s