Pentru cei pasionati de escalada!…via Facebook

Posted on Updated on

Pentru pasionatii de escalada sportiva din Cluj, Cheile Tureni (sau Cheile Turului) reprezinta un “poligon” in care te poti antrena pe trasee de dimensiuni mici de toate gradele (de la 4 la 9).

Ascunse intre Turda si Tureni, la 23 km de Cluj Napoca, cheile ofera un peisaj uimitor celui care le viziteaza si impresioneaza prin salbaticia si multitudinea florei si faunei. Cu o lungime de 1800 m si cu pereti inalti de 100 -150 m, gazduieste o multitudine de forme carstice.  Cheile Tureni au fost declarate rezervatie naturala si parc arheologic conform Hotararii Prefecturii Judetului Cluj, publicata in Monitorul Oficial nr. 3/1993.

Defileul sapat de Paraul Racilor nu este amenajat cu poduri si marcat foarte prost (sau deloc) iar vegetatia abundenta face dificila traversarea acestuia. Fiind pozitionat in aval de localitatea Tureni, defileul este plin de gunoaie (cel mai probabil aruncate de localnici).

Desi un loc edilic in timpul saptamanii, in weekend linistea perturbata doar de turmele de oi este sparta de cei pasionati de gratar si de muzica (de cele mai multe ori proasta).

Pentru cataratori, se indentifica 4 zone de escalada: Cascada Mare, Popa Tiganilor, Ghicenghe si Tancurilor, cea din urma fiind cea mai frecventata. Traseele au asigurari relativ bune in principal pe spituri si ancore chimice cu topuri stabile.

Pentru mai multe informatii despre zonele de escalada si topo pentru Cheile Tureni: http://amunteanu.go.ro/escalada.html

Sursa: http://www.turistrural.org

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s