Maraton de teatru in weekend la Bucuresti!

Posted on

16 spectacole, jucate de 80 de actori, opt ore pe zi, timp de trei zile. De asta vor avea parte bucureştenii care, în weekendul 10 – 12 septembrie, aleg să vină în spaţiul Galeriei Dalles, la Maratonul Teatrului Independent

Un teatru independent îşi deschide stagiunea cu un proiect fără precedent – un maraton de 16 spectacole, jucate de tot atâtea trupe, într-un spaţiu neconvenţional, cu intrare liberă. Iniţiatiatorul proiectului e o asociaţie din Bucureşti, teatrul.ro (asociaţia reuneşte tineri actori şi regizori), care a reuşit să strângă laolaltă 16 trupe independente (3 din provincie şi 13 din Bucureşti) care-şi vor prezenta spectacolele – debutante sau deja consacrate pe scenele bucureştene – gratis, într-un spaţiu generos, chiar în buricul Capitalei, la doi paşi de Universitate.

Totul a pornit de la un anunţ pe Facebook, postat de teatrul.ro, în care iniţiativa de tip maraton era prezentată, spune pentru Gândul Alexandru Secăreanu, director de proiect şi actor. Până la finele lui august 16 trupe de teatru independent s-au înscris în proiect şi vin să joace la Bucureşti, între 10 şi 12 septembrie. Vin gratis pentru că accesul la maraton este gratuit, nefiind condiţionat de plata unei sume de bani. E drept, fiecare spectator, poate face o donaţie dacă consideră necesar, dar nici aceasta nu este condiţionată de numărul producţiilor de teatru la care fiecare asistă. Scopul maratonului? “Să propună un spaţiu nou pentru teatrul tânăr publicului larg şi, totodată, o serie de producţii independente care au rămas în anonimat până la ora actuală”, explică Alexandru Secăreanu. De la improvizaţie la texte contemporane, de la teatru nonverbal la comedia dell arte – toate pot coexista în acelaşi spaţiu unite fiind de două principii: independenţa şi nevoia de creaţie, susţin organizatorii, care promit şi un premiu pentru cel mai rezistent spectator al maratonului de week-end.

Ce se joacă şi când

Festivalul debutează vineri, 10 septembrie, la ora 17.00, cu “Testament”, un text original ce va avea premiera absolută în stagiune, şi va continua cu ComediAmore (18.30), cu “Improvizaţii şi din alea” – Trupa Obligo (19.30), cu “Flori, filme, fete sau băieţi” (21.30), şi, de la ora 23.00, cu spectacolul de pantomimă şi dans “Contraste”. Ziua de sâmbătă este dedicată teatrului contemporan, clasic şi nonverbal: “Efectul razelor Gamma asupra anemonelor” se joacă la ora 16.00, “C.E.O” – la ora 18.00, iar Farsele Medievale – de la ora 20.00. La 21.30, revenim în actualitate cu “W & J=LOVE” (21.30), “Would you like to be my Homepage?” (22.30), pentru ca seara să se încheie cu “Girl Power” (23.30).

“Nişte fete” (16.00) deschide seria spectacolelor de duminică, 12 septembrie. Urmează o cafea cu actorii din “Buzunarul cu pâine” (18.00) şi “Cinci Rendez-Vous-uri mortale” (19.00). Festivalul se încheie cu “Improvisneyland” (21.00) şi cu “TV Show” (23.00).

Cele mai bine primite spectacole din Maraton vor fi preluate şi jucate în stagiunea Teatrului Apropo ce va începe chiar din săptămâna ce urmează manifestării.

Sursa:gandul.info

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s