Expozitie la Muzeul Taranului Roman!

Posted on Updated on

Artist: Alexandru Poteca
Tehnica: mixed-media

Vernisaj: vineri, 6 august, ora 19.00, Sala Foaier

Durata: 6 – 26 august 2010, de marti pana duminica, intre orele 10:00 si 18:00


Expozitia The Golden Flat – Ultimul carnaval este o dovada in plus ca ceea ce conteaza in felul in care privim un obiect sau ne raportam la o situatie sunt insolitul perceptiei si conexiunile care se produc in momentul contactului cu obiectul observatiei.

Este o instalatie cu si despre obiecte vechi si uzate, devorate de propria lor functionalitate, incapabile sa trezeasca vreun atasament emotional sau estetic unui privitor comod, dar care se dovedesc a fi o sursa de imprevizibil estetic si conceptual. Acolo unde nu mai e aproape nimic de vazut sau de gandit, sensibilitatea artistica descopera un alt mod de raportare la trecutul care supravietuieste prin forme hibride, in cele mai neasteptate configuratii formale sau emotionale.

Dincolo de valoarea documentara a ambientului construit in spatiul expozitional – toate obiectele provin din locuinte modeste din anii ‘70 – ‘80 si au fost recuperate recent – descoperim placerea transgresiunii, a saltului dincolo de comoditatile privirii si ale gandirii. Vechiul ansamblu functional al unei locuinte obisnuite se transforma intr-un neasteptat teatru baroc. Piesele de mobilier si sute de accesorii sunt transformate prin procedee artistice. O rasturnare spectaculoasa de situatie in care obiectele fara sfarsit, pe care inca le mai gasim in multe spatii private, evadeaza intr-o noua ordine simbolica, destructuranta, cea a carnavalului.

Sculptura-obiect este o preocupare mai veche a lui Alexandru Poteca, dar de aceasta data cautarile nu tin doar de sfera esteticului. In spatele acestei expozitii sta un demers documentarist, apropiat de cel al etnografiei urbane, despre care artistul marturiseste: „documentarea, cautarea si achizitionarea tuturor pieselor, precum si intalnirea cu posesorii lor se dovedesc la fel de tentante ca si noua identitate pe care vreau s-o dau acestui spatiu al locuirii”. Alexandru Poteca are in proiect realizarea unei carti-obiect (interactiva) care sa sintetizeze demersul ce a dus la realizarea instalatiei The Golden Flat – Ultimul carnaval.

Sursa: muzeultaranuluiroman.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s