Daca iti insulti sotia faci puscarie!

Posted on Updated on

Poate ca, intr-o tara care tolereaza uimitor de bine violenta domestica, asta suna a banc. Sau a, vorba americanilor, wishfull thinking. Nu si in Franta insa. Unde, conform LeTribune.fr, tocmai a fost promulgata o lege prin care victimele violentei psihice – nu numai a celei fizice – pot reclama in justitie fapta partenerului de viata, iar acesta poate fi condamnat la trei ani de inchisoare si plata unei amenzi de pana la 75 000 de euro. Pana acum, numai violenta fizica avea urmari penale. Acum insulta repetata si hartuirea psihica intre soti sau intre concubini pot avea consecinte traduse in sentinte cu inchisoarea, violenta psihica fiind catalogata ca delict. Legea se adreseaza victimelor de ambe sexe, deci si barbatii se pot adresa autoritatilor desi procentul celor de sex masculin agresati este infim.

Legea nu este una perfecta si, constituind o premiera, este de asteptat sa existe greutati in aplicarea ei. Delictul violenta psihica este definit prin “acte repetate, care pot fi constituite de cuvinte si/ sau alte forme de exprimare, critici frecvente, denigrari si insulte care duc la degradarea conditiilor de trai si ulterior la alterarea sanatatii fizice sau mentale”. Ministrul Justitiei, Michele Alliot-Marie si secretarul de stat in probleme legate de familie, Nadine Morano, au sustinut insa ca judecatorii vor putea lua in considerare probe precum scrisori, emailuri, sms-uri, mesaje repetate prin diverse suporturi. Se poate recurge, de asemenea, la declaratiile martorilor si la certificate medicale care sa ateste existenta unei depresii nervoase, de exemplu.

Legea mai prevede si instalarea unei bratari electronice sotului/partenerului violent odata cu intrarea in vigoare a unui ordin de restrictie, precum si decaderea lui din drepturile parintesti. Bratara electronica functioneaza deja cu succes in Spania. Atunci cand partenerul violent se apropie la mai putin de 400 de metri de victima, autoritatile sunt alertate. In cazul in care i se intenteaza proces pana la intentarea divortului sau, in cazul in care cei doi nu sunt casatoriti, agresorul va fi obligat sa paraseasca domiciliul comun. Si mai interesant, de aceasta ordonanta vor beneficia si persoanele care urmeaza sa se casatoreasca fortat sau care sunt amenintate sa o faca.

Magistratii i-au gasit insa hibe serioase aducand in discutie dificultatile pe care le intampina in privinta incadrarii unei fapte la categoria “hartuire morala/ sexuala” atunci cand ea se desfasoara in cadrul public, insistand asupra ideii ca in intimitate ar fi si mai greu de distins si ca intreg demersul s-ar reduce la “cuvantul unuia impotriva cuvantului celuilalt”.

Altii sustin ca legea loveste din plin institutia casatoriei. Ca oamenii nu vor mai avea incredere unii in altii, ca se vor teme sa isi ia angajamente precum constituirea unei familii din moment ce exista instrumente punitive atat de puternice si care, in aparenta, sunt atat de usor de apelat. Exista si temerea transformarii acestei masuri intr-un mijloc de santaj. Exista si argumentul legat de persoane instabile psihic, maniaco-depresivii in cazul carora cresc sensibil sansele ca un act sa fie interpretat in mod gresit drept insulta intrucat perceptiile lor sunt alterate.

Unora li se pare ca violenta verbala este un moft. Nimic demn de luat in seama. Pentru ca nu lasa vanatai, tinde sa fie bagatelizata si sa nu mai constituie o stridenta in peisajul social. Numai ca, in ceea ce priveste urmarile ei asupra persoanei agresate, acestea pot fi la fel de grave – daca nu si mai grave – ca cele ale loviturilor fizice. Dezvoltarea de depresii, subestimarea, complexele si frustrarile te pot impiedica la fel de serios sa ai o viata implinita ca doua coaste rupte si o echimoza.

Cand le-am povestit colegilor mei despre noua lege din Franta, majoritatea au protestat spunand ca nu cred ca este nevoie de asa ceva si ca femeia care suporta insulte repetate este “proasta” si ar trebui sa divorteze, sa nu astepte sa fie victima in mod repetat. Opinia mea este ca “anduranta” acestor femei nu are nimic in comun cu gradul coeficientului de inteligenta si ca explicatiile sunt ceva mai complexe de atat. Exista femei care raman in astfel de relatii sperand in mod utopic schimbari. Exista femei care se resemneaza si ajung sa considere insulta ca pe o parte integranta a peisajului conjugal. Nici nu mai au puterea sa resemneze. Sau exista femei care nu stiu, pur si simplu, ca el nu are dreptul sa le faca asta obisnuite fiind cu filosofia “bataii rupte din rai” chiar de familiile din care provin. Mai exista femei care spera ca, daca el nu e un sot bun, va fi un tata bun, uitand faptul ca adeseori rolul de confunda si ca nu poti rupe o persoana in doua.

Nu despre asta discutam insa aici. Nu despre motivele femeilor care raman alaturi de parteneri violenti, fie fizic, fie verbal. Ci despre necesitatea unui cadru legal care sa asigure protectie celui slab si despre recunoasterea caracterului agresiv al violentei verbale. Stiu si ca sa visam la o asemenea lege in Romania suna utopic, in momentul de fata. Sa o si vedem aplicata suna deja fantasmagoric. Voiam numai sa va transmit aceasta informatie – cea a initiativei franceze, desigur inca perfectibile – pentru a sublinia caracterul de profunda anormalitate a insultei. Nu, dragelor, insulta nu este normala, nu este amuzanta, nu este semn de sanatate a cuplului.

Cred ca fiecare dintre noi – pentru ca putem cadea usor prada violentei verbale – trebuie sa se autoeduce. Sa devenim constienti de faptul ca vorbele nu sunt “doar” vorbe, vorbele pot mutila, pot prejudicia grav confortul psihic al unei persoane. Amenintarile, insultele repetate, tirania exercitata prin diverse arme asupra celuilalt, manipularea, toate acestea nu mai trebuie privite cu indulgenta.

Sursa: flu.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s