Bob Dylan….in concert la Bucuresti!

Posted on Updated on

Bob Dylan a calcat zilele acestea pe pamant romanesc pentru a sustine un concert care face parte din turneul “Never Ending Tour”. Acest turneu  a inceput in anul 1988, da ati citit bine, si pana acum a sustinut peste 2100 de concerte.

Interpretul a fost desemnat in anul 2004  de catre revista Rolling Stone ca  cel mai important artist solo al tuturor timpurilor,  a strans de-a lungul timpului  multe premii : 11 trofee Grammy, 1 Glob de Aur, 1 Oscar,ultimile 2 pentru piesa Things Have Changed.

In deschiderea concertului de asta seara  a concertat Nicu Alifantis & Zan timp de cam o ora. Apoi a urmat  o pauza de  30 de minute , in care pe scena au fost aduse  instrumentele necesare staff-ului lui Bob Dylan.
Si intr-un final a aparut pe scena  si el, a inceput direct sa cante, apoi a trecut la urmatoarea  si urmatoarea si tot asa pret de 14 piese. Dupa acesta lumina pe scena s-a stins si au disparut, numai  ovatiile si aplauzele i-au adus dinou pe scena. Au mai cantat doua piese , si-a prezentat formatia si au plecat, chiar daca publicul a  sperat sa ii mai vada odata pe scena si au aplaudat indelung dar fara sorti de izbanda. Parca totul a fost in fuga, poate pierdeau avionul, mai stii!!
Pun pe seama oboselii  comportamentul interpretului, deoarece a fost foarte rece cu publicul ,nu a salutat  la venire, nu a interactionat cu publicul,  nu a scos o vorba in plus fata de ceea ce a cantat.  Ma simteam ca la un bal de absolvire , in care band-ul arvunit de locatie isi face treaba pentru care a fost platit si apoi pleaca. Sonorizarea nu a fost nici ea exceptionala , cu greu puteai intelege cuvintele din cantece, sau uneori  deloc. Dylan a cantat la oraga , la muzicuta , a venit inbracat intr-un costum care aduce a om country , chiar si melodiile sale  aveau o teanta  country si toate semanau. Si apoi  melodiile aveau cam 5-7 minute  fiecare,incat publicul  uneori nici nu stia cand se termina bucata muzicala.
Sincer ma asteptam la mai mult, avand in vedere  si numarul persoanelor  prezente la concert  in jur de 5000-6000, multi dintre ei fiind  englezi, francezi sau chiar italieni. Pretul unui bilet a fost cuprins intre 130 si 270 , deci  nu a fost asa de ieftin

3 thoughts on “Bob Dylan….in concert la Bucuresti!

  sachs said:
  June 3, 2010 at 12:52 am

  Interesanta “recenzia”, cred ca fost frumos…cu ingaduinta ta o sa postez o parere personala despre Bob Dylan. Cred ca de prin ’65 de cand a schimbat chitara acustica, (si implicit stilul) pe cea electrica, s-a pierdut si a pierdut. A pierdut fanii adevarati, iar muzica s-a n-a mai avut stralucirea de alta data. Nu are rost sa fac acum o comparatie acum intre vechile lui piese si cele mai noi. Le stim cu totii prea bine. Cred ca albumele de data mai recenta au fost ascultate doar din “inertie” asa cum am facut-o toti, constienti fiind ca Dylan nu o sa mai revina niciodata la stralucirea de alta data. Cele doua albume din ’92 si ’93 (Good As I Been to You respectiv World Gone Wrong) cred ca pentru orice fan Dylan sunt aur curat, pentru ca pentru o clipa ne-a adus aminte de vechiul Dylan, si ne-a facut sa speram intr-o revenire. Pentru mine adevaratul Bob Dylan este cel care canta folk protestatar doar cu chitara acustica si muzicuta la fel cum o facea Woody Guthrie, idolul sau. P.S.: 2100 de concerte in 22 de ani nu e mult deloc, Beatles au sustinut in doar 4 ani peste 1400 de concerte.

  Radu said:
  June 7, 2010 at 5:22 pm

  Domnule Sachs, daca imi permiteti…fanii adevarati nu se pierd atat de usor. Nu ca la Newport. Nu de la primele acorduri ale chitarii electrice. Si nici macar dupa cateva albume care poate ca nu sunt exact pe gustul tau. Cand esti “fan adevarat”(totusi aceasta expresie este cam puerila si de liceean, dar Dvs ati folosit-o asa ca voi continua cu ea), accepti ca muzicianul pe care il asculti sa evolueze si tu sa evoluezi odata cu el. Pentru ca Dylan a continuat sa faca muzica grozava cu mult dupa ’65. Cei ce s-au pierdut pe drum nu au fost in nici un caz “fani adevarati”, au fost persoane care au iubit “the old Dylan frame”, ca pe o forma pe care o aplici cuiva si refuzi sa vezi in spatele ei. Si este cu adevarat pacat. Ultimele albume Dylan sunt de o finete exemplara. Toti poate ca ne-am indragostit de protestatarul Dylan, dar unii il iubim cu adevarat-si am inteles nevoia sa de a ajunge la un sunet mai plin, mai matur, nevoia sa de a nu se mula pe un cliseu, si faptul ca pentru el acest cliseu devenise insusi lucrul impotrica caruia se lupta cel mai mult-si lucrurile acestea il fac pe dylan cine este. Si nu ne-am putea dori mai mult.

  Iar cat despre toate recenziile pe care le-am citit, aparent au fost scrise de persoane care nu au o minima cunostiinta despre muzica si stilul lui. sunt convinsa ca orice cunoscator s-a dus la acest concert asteptandu-se ca el sa urce pe scena, sa cante si sa pelce de pe scena, asa cum face de decenii; sa nu faca un concert de tip greatest hits, sa improvizeze dupa cum ii vine cheful. De ce nici un review nu porneste de la aceste cunostiinte? Noi romanii scriem de parca am fi descoperit apa calda si mersul pe jos, si suntem experti in toate. E ultimul articol la care raspund, si ultimul pe care il mai citesc. A fost un moment mai presus de cuvinte, ma bucur pt oricine care s-a bucurat cu mine.

   acceptainfo responded:
   June 7, 2010 at 9:06 pm

   Fiecare are dreptul la replica, este o tara libera. Eu mi-am expus o parere, poate am fost un fan de proveninta sau nu , dar asta nu imi ingradeste dreptul de a avea o opinie. Asa cum eu respect opinia ta , asa ar trebui sa faci si tu. Numai bine!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s