“Vaduva Vesela” un spectacol complet!

Posted on

“Vaduva vesela” a avut premiera mondiala in 25 decembrie 1905, la Theater an der Wien. Un an mai tarziu, Compania lirica George Grigoriu monteaza lucrarea, care tine afisul stagiunii de vara, cu Leonard in Danilo (la cateva luni dupa ce fusese un turneu cu acest spectacol in Romania, la pupitru…chiar Lehar).
Intr-o noua montare, ceva mai tarziu, Alhambra, condusa de N. Vladoianu reia titlul, facand un mare succes. Teatrul de Stat de Opereta monteaza Vaduva vesela in 1957, cu Ion Dacian in Danilo, Silli Popescu, Lili Dusescu, Nicolae Taranu, Maria Wauvrina, Nae Roman, George Groner, o distributie de aur, un succes garantat.

A fost cea mai cunoscuta opereta a perioadei respective si a ramas la fel de cunoscuta pana in zilele noastre. Pentru montarile de la Londra si Berlin, Lehar a facut schimbari substantiale. Fata de original, insa, versiunea care a ajuns pana azi, nu difera foarte mult.

Se poate spune ca lucrarea a lansat cel putin trei slagare : „Cantecul Viljei”(Vilja), „Ma gasesti la Maxim” si „Valsul vaduvei vesele”.

A facut inconjorul lumii, transformandu-l pe Lehar in legenda.

Hamburg, Berlin, Budapesta, Paris, Londra, Madrid, Stockholm, Copenhaga, Moscova, New York, BROADWAY…..sunt cateva din locurile unde lucrarea a avut tot atatea succese absolute.

La Londra a facut senzatie, pe Broadway se monta dintr-un teatru in altul, in Australia trezea la viata nostalgicii vremurilor disparute de pe batranul continent european.

S-a jucat, in 1905 la Viena, de peste 400 de ori, la Berlin la fel; la Londra s-au dat peste 800 reprezentatii, in State a atins un numar record pentru un titlu de opereta, declansand o adevarata “vaduvomanie” (de exemplu, au fost scoase la vanzare productii pirat ca: brosuri cu cantecele, fituici cu textele cantecelor, palarii cu titlul operetei scris pe ele, pantofi si tigari cu aceasta marca, un corset mai putin sofisticat dar accesibil ca pret, un cockteil cu acest nume facut din gin cu vermut dulce, cu bitter, cu gheata si cu suc de lamaie, etc.).

La Buenos Aires (la un moment dat, s-a jucat simultan in cinci limbi diferite, in cinci teatre diferite), in Australia, peste 416 spectacole si se vehicula ideea ca s-a jucat cam de 500.000 de ori in primii 60 de ani.

“Vaduva vesela” a suferit foarte multe modificari in timp, atat in privinta numelor personajelor cat si a replicilor, dialogurilor si chiar a muzicii (tonalitate, ritm, arii adaugate, sau scoase, valsuri recompuse etc.). Sau adaugat balete, un prolog, momente de dans pentru rolurile principale, unele duete au fost rescrise pentru cor…

Sursa: Fun Club Opereta

Este intr-adevar un spectacol complet, in care  am avut de toate: opereta, teatru, dans, comedie. Cele 100 de persoane , aici incluzand si orchestra au facut ca cele 3 ore si ceva  sa treaca foarte repede. Numai fusesem de mult la  opereta , chiar de ani, dar am fost placut impresionat de ceea ce am vazut, asa ca va spun si voua sa incercati  cand aveti timp sa  dati o tura si pe la opereta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s