Ce masini sunt mai usor de intretinut si au costuri mai mici!?

Posted on Updated on

Intretinerea unei masini este un lucru importat de luat in calcul atunci cand cumperi una. In afara pretului de achizitie, care conteaza si el foarte mult, al doilea factor important este costul lunar de intretinere a vehiculului. Potrivit clasamentului intocmit de ADAC (Germania), in topul celor mai ieftine masini de intretinut se afla Toyota Aygo, Smart sau, in Romania, Hyundai i20. Un loc aparte pe piata germana si, implicit, in clasamentele ADAC, il reprezinta masinile echipate cu motare GPL, care au un consum mai redus de carburant si fac astfel utilizarea mai ieftina.

Cel mai ieftin dintre toate acestea este Kia Picanto GPL, cu 329 de euro pe luna sau 26,3 centi pe km. Alte modele cu costuri mici din aceasta categorie sunt Mitsubishi Colt, Dacia Sandero, Kia cee’d sau Skoda Octavia. Marca ceha se numara printre producatorii cu cele mai multe modele GPL in fabricatie. ADAC realizeaza anual un clasament al acestor costuri, ierarhizand astfel masinile pe clase si pe cheltuieli. Acestea sunt impartite in doua categorii, in functie de modul de calcul: lunar sau pe kilometru, scrie Financiarul.

Dincolo de pretul de achizitie, sunt luate in calcul celelalte cheltuieli normale, regulate, pe care un proprietar de autoturism le va face de-a lungul vietii masinii. Este vorba despre combustibilul necesar, asigurarile obligatorii, taxele de inmatriculare si impozitele de detinere, apoi urmeaza costurile de intretinere, respectiv reviziile obligatorii in functie de perioadele specifice fiecarui cosntructor.

 La final intra in calcul deprecierea masinii, adica valoarea cu care acest autovehicul se mai poate vinde. Toate aceste sume, valori sunt calculate pentru o durata de viata medie de patru ani, cu un numar de kilometri mediu de 15.000 anual. De cele mai multe ori, cu o valoare de revanzare foarte buna, o masina isi poate recupera mare parte din pret, insa cheltuielile de folosire de-a lungul unei vieti medii devin mult mai apasatoare.

Sursa: www.e-transport.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s