Desenele animate de altadat’…de drag stateai in fata TV-ului.

Posted on Updated on

Aparent inofensive si distractive, desenele animate difuzate astazi la TV devin tot mai alarmante pentru parinti. Personajele fabuloase… nu îi mai amuză nici pe copii, iar fermecătoarele poveşti de altă dată par acum realizate mai degrabă cu scopul de a-i îngrozi pe cei mici prin violenţa şi trivialitatea cu care sunt redate.   

Cine îşi mai aminteşte însă desenele animate urmărite acum 20 de ani, îşi dă seama că a fost mai norocos. „ Sandy Belle” , „ Sailor Moon” , „Ţ estoasele Ninja”  sau „ Cartea Cărţilor”  sunt doar câteva dintre desenele care ne-au animat copilăria, ne-au captivat, amuzat şi educat, deopotrivă. Era o lecţie bine ştiută de fiecare că în momentul difuzării lor trebuia să te afli î n faţă televizorului, cu privirea aţintită la TVR şi în cea mai mare disciplină. Una dintre cele mai cunoscute şi iubite poveşti de către copii, „ Vrăjitorul din Oz” a reuşit să seducă generaţii întregi de-a lungul timpului. De la preţioasele cărţi ale lui L. Frank Baum, serialele şi filmele animate, la spectacole extraordinate jucate pe scenele lumii, călătoria spre oraşul Emerald ale celor patru personaje fantastice – Dorothy, Leul, Omul de Tinichea şi Sperietoarea de Ciori – a fost o aventură magică pentru fiecare dintre noi.  
 Tărâmul fascinant al vrăjitorului din Oz a făcut ca povestea să rămână unul dintre cele mai bune filme de animaţie din toate timpurile.  Probabil că generaţiei de astăzi îi va veni mai greu să creadă că acum 30 de ani existau şi desene educative.  
  Un concept inspirant şi o idee genială, „Cartea Cărţilor”  a fost un serial animat, creat special pentru copii în anii ’80.  Animaţia de 52 de episoade reda aventuri din Biblie, pe care băieţelul Christopher Peepers le descoperă împreună cu prietena lui Joy şi robotul de jucărie Gizmo. Cartea Sfântă îi va purta apoi în trecut şi îi face pe copii martori la evenimentele şi poveştile istorice. Numai că Ruffles, câinele lui Christopher, avea să se piardă în trecut… Filmul se difuzează şi acum pe postul Omega TV. 
  Un film la fel de urmărit, „ Sandy Belle” a creat o pasiune pentru fetiţe. O copilă frumoasă, cu ochi mari şi albaştri, energică şi curajoasă, care a dat naştere unui adevărat „ fenomen” cu codiţele ei blonde, cine nu şi-ar fi dorit să devină Sandy Belle?  Acelaşi desen animat a convins probabil mulţi copii să îşi dorească un căţel la fel de mare ca Tambur. 
 Împreună cu acesta şi cu Mark, cel mai bun prieten al ei, Sandy Belle trăia totuşi o dramă. Ea îşi petrece copilăria căutându-şi mama pe care nu o cunoscuse niciodată.  


  Un alt serial care ne-a învăţat poveştile biblice, „Casa Zburătoare”  este un fel de continuare a „ Cărţii Cărţilor”. Desenul redă de această dată întâmplări din Noul Testament trăite de Justin Casey, Angela şi Corkey Roberts.  Copiii intră în poveste după ce sunt practic „ înghiţiţi” de o furtună. Ajunşi pe un tărâm necunoscut, micuţii se adăpostesc într-o casă veche de lemn, unde îi vor întâlni pe robotul Solar Ion Robot (SIR) şi pe professor Humphrey Bumble. 
  Abia din momentul acesta începe aventură pentru copii, după ce casă este transformată de profesor într-o maşină a timpului, prin experimentul cu fulgerul al lui Benjamin Franklin.  

 Un grandios film produs de Dinsey, după povestea fermecătoare a lui Lewis Carroll, este şi „ Alice în Ţara Minunilor“. Carroll creează o dimensiune formidabilă pentru personajele sale care, uneori, au impresia până şi ele că trăiesc într-o lume ireală.  

 Urmărind Iepurele Alb, Alice ajunge în bizara Ţară a Minunilor, unde va trăi numeroase experienţe ciudate: ea creşte în înălţime sau se micşorează, se teleportează în grădină Pălărierului Nebun şi ajunge să cunoască tot felul de personaje fabuloase precum Pisica de Chesire, Morsa sau Tâmplarul.   Numai că Alice se rătăceşte în Ţara Minunilor, iar Regina de Inimă se opune că această să se întoarcă acasă. 
 Un film care a insuflat multora dorinţa pentru dreptate şi adevăr, producţia japoneză „ Sailor Moon” a fost, fără echivoc, unul dintre cele mai urmărite desene animate în anii ’90. 
  Usagi Tsukino, care trăieşte o viaţă normală de elevă, o găseşte într-o zi pe Luna, o pisică vorbitoare. Harul nemaîntâlnit al pisicii îi dezvăluie lui Usagi că lumea riscă să fie atacată de Regatul Întunecat, care încearcă să distrugă lumea.

 Pentru a lupta împotriva întunericului şi a forţelor rele, Usagi devine Sailor Moon care, însoţită de curajoasele luptătoare Sailor Marte, Sailor Mercur, Sailor Venus şi Sailor Jupiter, va lupta să recucerească Regatul de dinainte. Pentru o cauza nobilă luptă şi „ Captain Planet”, care a preconizat corect încă de pe atunci amploarea dezastrelor ecologice.  În ajutorul lui sar cei cinci prieteni, care vin din ţări şi continente diferite, reprezentând fiecare câte un element vital: Kwame (Pământ) din Africa, Wheeler (Foc) din SUA, Linka (Vânt) din Rusia, Gi (Apă) din Asia şi Ma-ti (Dragoste) din America de Sud. 
 Căutând şi mai adânc în amintiri, unul dintre cele mai vechi desene animate vine din Rusia şi se numeşte „ Nu zaietz pagadi“. Un lup flămând care încearcă prin orice mijloace şi numeroase invenţii să prindă un iepuraş drăguţ care îi cam dădea bătăi de cap. 

 Cum ar fi fost însă copilăria fără „Tom şi Jerry” ? Cu siguranţă, nu la fel de frumoasă.„ Tom şi Jerry” simbolizează istoria filmului animat, un serial care a fascinat generaţii întregi de-a lungul a 45 de ani, de la producerea primei serii.  
  Fiecare episod aduce o nouă aventură în care Tom, motanul frustrat, încearcă să-l prindă pe Jerry, care se dovedeşte mai inteligent decât el. Să recunoaştem însă că în ajutorul lui Jerry vine şi buldogul Spike, stăpâna casei Mami DoiPAntofi, sau neastâmpăratul şoricel Tuffy.  


  Pentru cine îşi mai aduce aminte, Michelangelo, Leonardo, Donatello sau Raphael nu au fost doar pictori celebri, ci şi patru eroi îndrăgiţi, „ deghizaţi” în ţestoase.  
  „Ţestoasele Ninja”  erau luptători antrenaţi de Splinter, un maestru înţelept şobolan, înnebunite după pizza şi care nu ezitau niciodată să lupte împotrivă adversarilor de tot felul. Cele mai multe probleme însă veneau din partea eternului lor rival, temutul Shredder, liderul Foot Clan. Povestea lor începe tocmai în 1984, când personajele au apărut într-o revistă de benzi desenate. Deşi începuturile „ ţestoaselor” au fost modeste, astăzi se număra printre preferaţii copiilor din toată lumea.  
  Imposibil să nu îţi aminteşti de „Ştrumfii”  cei poznaşi. Un film apărut în 1981, în trei serii animate, vreme suficientă în care micuţii omuleţi albaştri să se confrunte cu tot felul de probleme şi aventuri neobişnuite.   O veste bună pentru cei care au urmărit cu sufletul la gură peripeţiile piticilor: anul acesta Papa Smurf, Smurfette şi personajul negativ Gargamel apar în varianta 3D. 
  „ Ratonii/The Raccoons”, o poveste frumoasă, similară cu cea a strumfilor, în care personajul negativ Cyril Sneer, un afacerist obsedat de bani, doreşte să distrugă şi să industrializeze pădurea Evergreen locuită de ratoni. Planurile acestuia sunt spulberate de către ratoni şi câteodată chiar de fiul acestuia, Cedric. 
  Dacă nu îţi plăcea spanacul, Popeye Marinarul te-a convins măcar să îl încerci. Celebrul erou de desen animat a fost la început un erou de benzi desenate şi a apărut pentru prima data în 1929.  Nici măcar creatorul sau, Elzie Crisler Segar, nu bănuia că acela era doar primul pas al unei poveşti parcă fără sfârşit.  
  Popeye era un marinar care vorbea într-un fel aparte, avea antebraţe musculoase şi pufăia dintr-o pipă grosolană. El avea şi o iubită, pe Olive Oyl, pe care personajul negativ, uriaşul Bluto (mai târziu Brutus) încearcă mereu să o cucerească. din acest motiv ei se luptă în permanenţă, doar că Popeye le va câştiga întotdeauna cu ajutorul spanacului, care îi da o forţă supraomenească.  


  Ciocanitaorea „Woody/Woody Woodpecker” continuă să răsune şi acum în mintea multor copii.  Este unul dintre cele mai longevive ciocănitoare, desenul animat fiind inventat în 1940 şi poate fi urmărit şi acum la televizor.  
  Dacă personajul tău preferat este „Donald Duck”,  eşti la fel de norocoasă, căci pe neastâmpăratul răţoi îl poţi urmări încă pe micile ecrane.  Alături de Donald Duck, personajele populare „Mickey Mouse”  şi „Bugs Bunny “, plăsmuite de Walter Disney, rămân unele dintre cele mai cunoscute şi apreciate desene animate din toate timpurile.

Sursa: Unica.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s