Suntem slugile strainilor in tara noastra!!!

Posted on Updated on

Astazi am discutat cu un prieten cu care ma intalnesc si vorbesc in mod constant. De obicei cand treceam prin fata firmei in care lucreaza, ii mai telefonam sa iasa putin afara din incinta ca sa mai schimbam doua vorbe. Asa am facut si azi , numai ca spre surprinderea mea el era acasa cu o voce care ascundea dezamagirea.

La inceput am crezut ca a patit ceva , ca e bolnav, ca i-a bagat in carantina din cauza virusului gripal, dar toate acestea mi-au fost spulberate in momentul in care mi-a spus ” nu mai lucrez acolo” . Un tip care isi  facea  treaba bine oricand si care avea o experinta de cel putin 8 ani.  Si acum incepe povestea care pentru mine este infricosatoare atata timp cat se intampla in tara mea.

Marti la ora 12.00 prietenul meu inca lucra in acesta multinationala fara sa se gandeasca la ce poate urma , nici lui si nici altor 2 colegi de ai lui. La 12.15 minute  cineva din “staff”  vine la biroul fiecaruia  si le inmaneaza cate o foaie prin care ii anunta ca tocmai au fost demisi. Totul a fost foarte  bine premeditat , foile respective aveau numele fiecaruia , urmand ca acestia doar sa le semneze.  Motivele invocate au fost ca pe plan modial din cauza recesiunii se fac disponibilizari din fiecare departament si ca aceasta e politica multinationalelor.

In functie de rezultatele fiecaruia vor primi intre 4 si 10 salarii compensatorii, si ca si cum te-ar da in suturi afara, undeva pe acea foaie scria ” Datorita vestii primite , oricum  prestatia dumnevoastra la locul de munca nu mai poate da randament , sunteti liberi sa parasiti biroul din acest moment”. Deci daca prietenul meu la ora 12.00 avea o viata linistita si isi facea planuri de viitor , la ora 13.00  isi semnase demiterea si viata lui  luase o turnura neasteptata.  Cum putem oare sa fim slugile unor  strani in tara noastra, cum  de am ajuns in aceasta situatie, cum de fiecare  data  o multinationala isi aduce pe cine doreste  si cei care au un statut , realizari si  si-au facut constiincios  treaba de-a lungul anilor  raman pe drumuri.

Se vrea performanta , se doresc realizari, dar toate acestea sunt un praf in ochii nostri si siguranta locului de munca este din ce in ce mai afectata. Ori te exploateaza la maxim, ori te tin peste program , primesti mai mult de lucru dar tot in acelasi pachet salarial ,astfel incat  sa iti dai singur demisia  (scriam de acest lucru intr-un articol precedent) ori mai nou esti dat afara pe usa din spate fara nici un regret  chiar daca ai ajutat acea firma sa prospere de-a lungul anilor.  Suntem slugile  strainilor in tara noastra!

2 thoughts on “Suntem slugile strainilor in tara noastra!!!

  manuela said:
  November 26, 2009 at 9:57 am

  SE INTAMPLA PENTRU CA TRAIM IN ROMANIA.IN ALTE TARI SE MAI GASESC ALTERNATIVE, LA NOI NU NUMAI CA SE INTAMPLA ASTA DAR TREBUIE SA PLECI IN CEL MAI UMILITOR MOD…POATE CA ASTA DOARE CEL MAI MULT.SOLUTII? O ALTA EDUCATIE,O ALTA MENTALITATE, O ALTA SOCIETATE….

  Anna said:
  November 26, 2009 at 11:47 am

  Oho….cat de cunoscut imi suna…..am trait si eu experientza aceasta amara ….insa la mine a fost putin diferit…si-au strans jucariile si au plecat din Romania( nu mai era un bussines rentabil pt ei)… si uite asa cu diplomele pe panopile si cu experienta la purtator …ajungi somer de lux si te chinui in acest hatis al frumoasei noaste tarisoare unde tot ce e valoare e nonvaloare si invers .
  Daca nu ai un nume sonor , un tata cu un back gound solid si cu niscaiva conturi cu un sold cu multe zerouri si in moneda europeana sau daca nu esti inregimentat politic sansele iti sint mininme macar sa demonstrezi ceea ce ai in capsor ….. Cat de valabil e solganul lui Badea ….traim in Romania……

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s