S-a intamplat in Bucuresti….Festivalul National de Teatru 06.11.2009

Posted on

In Bucuresti se desfasoara in zilele acestea Festivalul National de Teatru , unde o serie de  trupe   din tara  ofera reprezentatii   la teatrele din Bucuresti.  Aseara am fost la piesa de teatru “Moartea lui Danton” care  a  fost puna in scena de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj (nu prea inteleg  aici cuvantul “stat”  din Cluj) , si care ne-a oferit  timp de  2 ore   scene puternice , memorabile  din timpul revolutiei franceze.

Este o analiza a transformarii fiecarui individ:  unii se transforma in tirani,  altii capata intelepciunea de a observa  mai bine lumea sau  puterea de sacrificiu .

Ce alchimie secreta sta la baza acestor transformari? Nu revolutia in sine conteaza aici, ci efectele ei asupra oamenilor – iar Danton, Desmoulins, Saint-Just, Robespierre, Julie si Lucile, sotiile celor dintai sunt studiile de caz ale spectacolului.

Actorii au jucat  bine fiecare  personaj, dar totusi pot spune ca este o piesa de teatru care se digera greu,  prea profunda. Un dezavantaj pe care il  consider major  este  faptul ca piesa este   jucata  in limba maghiara, (existand  subtitrare in limba romana),  lucrul care obstructioneaza putin  publicul roman  in  intelegerea ei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s